Január 31-ig várják a jelentkezőket a magyar űrprogramba

2022.01.25

Űrhajósnak készülő olvasóink január 31-ig még jelentkezhetnek. A folyamat persze korántsem ennyi. 

A 2021. október 28-án indult Hunor (HUNgarian to ORbit) program keretében újra magyar asztronauta indul a Nemzetközi Űrállomásra, aki 30-60 napot tölt el majd az űrben.

A tavaly októberben indult program keretében újra magyar ember juthat fel az űrbe. Az első magyar asztronauta Farkas Bertalan volt kishazánk képviseletében, akit 1980. május 26-án lőttek fel az égbe. Legutóbb 2009. március 26-tól április 8-ig járt magyar az űrben, Simonyi Károly személyében. Ez azt is jelenti, hogy 

a Nemzeti Űrhajos Program és az ESA (European Space Agency) által kiválasztott asztronauta lehet a harmadik magyar, aki elhagyja bolygónk légterét. 

Az űrrepülésre várhatóan 2024 tavaszán kerül majd sor, és 30-60 napig fog tartani.

2022. január 31-ig akár Te is jelentkezhetsz űrhajósnak - feltéve, ha megfelelsz a kritériumoknak. Fontos feltételek a műszaki, természettudományos beállítottság, a magas pszichés terhelhetőség, a felsőfokú angoltudás, és a kiegyensúlyozott, határozott személyiség. Az elektronikus toborzás csak az első lépés, ezután egy hosszú folyamat lesz még a jelentkezők közül a megfelelő ember kiválasztása. A jelentkezőkre fizikai, pszichológiai vizsgálatok és szakmai felmérések várnak.

Végül a kiválasztott űrhajós, és egy tartalékos társa egy hat hónapos alapkiképzésen fog részt venni Houstonban, aminek keretében felkészítik majd a Nemzetközi űrállomáson való tartózkodásra és az űrrepülésre.

A kiválasztásara kerülő űrhajós küldetésének fő célja, hogy az évtized közepére tervezett űrrepülés során magyar egyetemek, tudományos kutatóintézetek és vállalkozások által fejlesztett kísérleteket végezzen, és eszközöket teszteljen mikrogravitációs környezetben a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén - mondta Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért és űrtevékenységért felelős miniszteri biztosa.

Kiemelt kép: HUNOR - hypeandhyper.com

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!