Mától Veszprém Európa kulturális fővárosa, elstartolt a programsorozat

2023.01.22

Nagyszabású megnyitógálával startolt el a VEB, melynek keretein belül hosszas előkészületek után Veszprém és a Balaton környékének értékeit mutatják be Európának.

A megnyitón a horvát és a magyar köztársasági elnök is részt vett. Novák Katalin köszöntőjében azt mondta: büszkék lehetünk, mert hazánknak ez a csodás vidéke idén egész Európa figyelmének középpontjába kerülhet. Hozzátette: a kultúra erejét mutatja, hogy a nehezebbé váló életviszonyok között is képes felemelni a szívünket és ünneplőbe öltöztetni a lelkünket - foglalta össze a hirado.hu

A szervezők elmondása szerint a mintegy 300 napig tartó programsorozat egyik folyamatos eleme a zene lesz: 

szinte minden hónapra jut egy-egy zenei fesztivál a bluestól a kóruszenéig, a legtöbb műfajt érintve. A kulturális programkavalkád mellett a tájegység értékei kerülnek előtérbe és az év folyamán fokozatosan készülnek el a programhoz kapcsolódó felújítási munkálatok - csak a veszprémi várban 18 épület újul meg. 

2023-ban Veszprém viseli az Európa Kulturális Fővárosa címet, rendhagyó módon azonban nem egyedüli városként, hanem a Bakony-Balaton régió 116 településével közösen szerveznek programokat.

"Meggyőződésünk, hogy ez a vidék, ez a régió nem csak a nyár három hónapjában, hanem egész évben tud olyan érdekes, izgalmas látnivalókat biztosítani a belföldi, illetve a külföldi turistáknak, amelyet érdemes megmutatni" 

- mondta Veszprém polgármestere, Porga Gyula. Az évben a programok hatására nagyobb GDP-növekedést országos szinten is kiemelkedő turisztikai érdeklődést  várnak a régióban. 

MTIAz Európa Kulturális Fővárosa címet több mint 30 éve hozták létre Melina Mercouri görög származású színésznő és kulturális miniszter javaslatára, és azóta is az EU kultúrpolitikájának egyik legjelentősebb produktuma. Gyakori tévhit az Európa Kulturális Fővárosa program kapcsán, hogy a program fejlesztését és a megvalósítását az EU finanszírozza. Valójában az EU a címet és pályázati lehetőségeket ad a nyertes városnak. A beruházások és a programfejlesztés állami és önkormányzati forrásból valósulnak meg.  

(VEB2023; hirado.hu)
Kiemelt kép: MTI/Bodnár Boglárka

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!