Elhunyt II. Erzsébet királynő, az uralkodó, aki 70 évig volt a trónon

2022.09.08

A Buckingham-palota este fél nyolc után pár perccel jelentette a hírt. A leghosszabb időt töltötte Nagy-Britannia trónján, 96 éves volt. Átélt háborúkat, válságokat, az egész világ tisztelte. 

96 éves korában elhunyt Elisabeth Alexandra Mary Windsor, a későbbi II. Erzsébet királynő. 1926. április 21-én született Londonban. Sejteni lehetett, hogy nagy a baj, a királyi család tagjai ugyanis folyamatosan érkeztek Skóciába, a királynő birtokára a mai napon és többször felrepült a hír a királynő haláláról, ami most már hivatalos.

A történelem folyásánál

Gyermekkorában nem volt nagy esély arra, hogy trónra kerüljön, születésekor ugyanis nagybátyja uralkodott, apja, VI. György is csupán várományos lehetett. V. György halála után - akivel a Lilibetnek is nevezett kislány jó kapcsolatot ápolt és gyakran látogatta - Eduárd lépett a trónra, azonban egy év után lemondott a tisztségről, hogy feleségül vehesse szerelmét, egy kétszeresen elvált amerikai színésznőt (Wallis Simpsont). 

1937-ben tehát Erzsébet apja, Albert yorki herceg került a trónra, így az ifjú Erzsébet lett annak elsődleges várományosa. 

1952 februárja óta volt az ország és a Nemzetközösség királynője. A mindössze 25 éves Erzsébet egy külföldi útja során kapta a hírt, hogy 56 éves korában elhunyt apja, VI. György. Erzsébet koronázása volt először közvetítve a televízióban és a rádióban, ahol több tízmillióan követték a ceremóniát.

Hűségben egy életen át

Erzsébet királynő 1947-ben házasodott össze Fülöp herceggel, aki egész életében mellette volt. Bár kezdetben több botrány is érte Fülöpöt német kapcsolatai miatt, a kritikák idővel elhalkultak. 

1939-ben IV. György király látogatást tett lányaival a haditengerészet akadémiáján, ahol a leányok kísérője történetesen Fülöp lett. Erzsébet beleszeretett a tengerészbe, hosszas évek levelezése után 1946-ban Fülöp megkérte Erzsébet kezét. IV. György király igent mondott.

Kevesen tudják csak viszont, hogy az eljegyzés bejelentésével több, mint egy évet várniuk kellett, mert a törvények szerint Erzsébetnek el kellett múlnia 21 évesnek, hogy szabadon házasodhasson. 

2021 áprilisában, 99 évesen, 70 év házasság után halt meg Fülöp herceg, az egyetlen ember, aki - a királynő magántitkára szerint legalábbis - emberként kezelte, kezelhette a királynőt. 

Vele íródott a történelem

Az uralkodása kezdetéhez képest a brit birodalom a Brit Nemzetközösségre zsugorodott, amelyben már sokkal lazábban kötődnek az egyes országok. Életében volt ő már Kanada, Ausztrália, Új-Zéland, Dél-Afrika, Pakisztán, Ceylon, Jamaica, Barbados, a Bahamák, Grenada, Pápua Új-Guinea, a Salamon-szigetek és egyebek mellett Tuvalu királynője is. Ő volt az első brit uralkodó, aki felkereste Ausztráliát és Új-Zélandot. A nemzetközösség 53 országában járt, csak Kamerun és Ruanda, két frissen csatlakozott ország maradt ki.

1993-ban Magyarországra jött, Göncz Árpád köztársasági elnök fogadta Kecskeméten. 

Bár politikailag mindig semleges maradt, több jelentőségteljes látogatást is tett életében. Ő volt az első brit uralkodó Németországban a háború után. Rendkívül szeretett utazni, egy országvezető sem utazott nála többet. 


Erzsébet királynő az elmúlt években is gyakran mutatkozott. 

Viktória királynő uralkodásának hosszát egyedüliként utolérve ünnepelte gyémántévfordulóját 2015-ben. 

A királynő 96 éves volt. 

#hírszerző #breaking

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!