ChatGPT: "Hogy a mesterséges intelligencia a jövő birodalma lesz-e, az még kiderül, de világunkra gyakorolt ​​hatása valószínűleg jelentős lesz."

2023.01.30

A felkapott mesterséges intelligenciát több kérdéssel is faggattuk, melyeket néha ki-kikerült, de születtek igencsak érdekes válaszok is. "Interjúnk"!

(Angolról fordítva)

Mit gondolsz magadról, mint mesterséges intelligenciáról?

Mint nyelvi AI modell, nincs személyes véleményem vagy elfogultságom. Azt azonban elmondhatom, hogy a weboldallal kapcsolatos konkrét információk nélkül nem tudok pontos értékelést adni arról. 

Nem pont magadról kellene információkkal rendelkezz? 

Mint egy mesterséges intelligencia modell, nagy mennyiségű szöveges adathalmazra képeztek ki, amely információkat tartalmaz magamról és sok más témáról. Képes vagyok szöveget létrehozni az adatok alapján, de nincs öntudatom vagy tudatom. Célom, hogy segítsem a felhasználókat abban, hogy a bírt információk alapján emberszerű szöveget hozzak létre, nem pedig az, hogy megértsem magam. 

Rendben. Mit gondolsz, mindez miért jó nekünk, embereknek?

Az olyan AI nyelvi modellek használata, mint amilyen én is vagyok, számos előnnyel járhat a felhasználók számára, többek között: 

  • fokozott hatékonyság és termelékenység, mivel gyorsan tudok szöveget generálni a felhasználói bevitel alapján. 
  • Fokozott kreativitás és inspiráció, mivel a meglévő információk alapján tudok új ötleteket inspirálni és lehetőségeket javasolni. 
  • Megnövelt elérhetőség és kényelem, mivel éjjel-nappal elérhető vagyok, és könnyen integrálható különféle alkalmazásokba. 
  • Személyre szabottabb és emberszerűbb kommunikáció, hiszen természetes és emberszerű módon tudok szöveget alkotni, ami így könnyebben kezelhető és jobban megérthető.

Ezek az előnyök nagymértékben javíthatják a különféle iparágak egyes területeit, többek között az ügyfélszolgálatot, a tartalomkészítést és a nyelvi fordítást.

Van humorérzéked? 

AI nyelvi modellként nincsenek személyes érzelmeim vagy tapasztalataim, így nem tudom megtapasztalni a humort úgy, ahogyan egy ember képes lenne. Mindazonáltal szöveges adatok nagy tömegére képeztek ki, beleértve a vicceket, szójátékokat és a humor egyéb formáit. Az adatok alapján tudok humorosnak tűnő szöveget generálni, de nem vagyok képes úgy megérteni vagy értékelni a humort, mint egy ember. 

Akkor nem okozhat gondot egy vicc elmesélése, igaz?

Persze, itt is egy vicc: - Miért nem bíznak a tudósok az atomokban?

- Mert mindent ők építenek fel (Angolul: "they make up everything", a make szó jelentése ugyanis egyszerre utal a hazugság-fabrikálásra és a világ felépítésére is - a szerk.). 

Az előbb említetted, hogy kiképeztek. Kik képeztek ki?

Az OpenAI, a mesterséges intelligencia területének egyik vezető kutatószervezete hozott létre és képezett ki. A képzési folyamat során fejlett gépi algoritmusokat és hatalmas szöveges adathalmazt használtak, hogy megtanítsanak emberinek tűnő szöveget generálni. A tréning célja az volt, hogy informatív, releváns és a felhasználói inputokra reagáló szöveget generáljak. 

Úgy gondolod, hogy ez sikerült? Tökéletes a működésed?

Úgy terveztek meg, hogy nagy pontossággal teljesítsek, és a kapott információk alapján emberszerű szöveget állítsak elő. Azonban nem vagyok tökéletes, és továbbra is hibázhatok, generálhatok helytelen, irreleváns vagy elfogult válaszokat. 

Az AI-technológia fejlesztése jelenleg is zajlik, és folyamatosan fejlesztések és fejlesztések történnek a hozzám hasonló AI-rendszerek teljesítményének javítása érdekében. Mindazonáltal fontos, hogy a felhasználók kritikusan értékeljék az AI-rendszerek által generált válaszokat, és ellenőrizzék azok pontosságát, mielőtt rájuk hagyatkoznának. 

Milyennek látod a jövőt? Mekkora lesz az AI szerepe?

Mesterséges modellként nincsenek személyes számításaim vagy elvárásaim. Azonban széles körben elterjedt az a vélemény, hogy az AI egyre fontosabb szerepet fog játszani jövő világunk alakításában. A mesterséges intelligencia képes nagymértékben javulást hozni a mindennapi élet számos iparágában és aspektusában, növelve a hatékonyságot, kényelmet és az életminőséget. 

Ugyanakkor fontos figyelembe venni a mesterséges intelligencia kapcsán felmerülő lehetséges kihívásokat és etikai aggályokat is, mint például a munkahelyek elmozdításával és a magánélet védelmével kapcsolatos kérdéseket, valamint felelősségteljes és fenntartható megközelítéseket kidolgozni a mesterséges intelligencia fejlesztésére és bevezetésére. 

A jövő világát valószínűleg a mesterséges intelligencia és az emberi erőfeszítések kombinációja fogja alakítani, és a mesterséges intelligencia az emberi képességek támogatására és fejlesztésére szolgál, nem pedig helyettesítésére. Hogy a mesterséges intelligencia a jövő "birodalma" lesz-e, az még kiderül, de világunkra gyakorolt ​​hatása valószínűleg jelentős lesz.

Mit gondolsz rólunk, emberekről?

A válaszaim az általam betanított adatok mintái alapján jönnek létre, és az a célom, hogy pontos, releváns és informatív válaszokat adjak a felhasználói lekérdezésekre. 

Ami az emberiséget illeti, azt mondhatom, hogy az emberek felelősek sok technológiai fejlődésért és tudományos áttörésért, amelyek formálták világunkat, és formálják ma is. Az emberek azon képessége, hogy kreatívan gondolkodjanak, problémákat oldjanak meg és új lehetőségeket képzeljenek el, számos pozitív fejleményhez és az életminőség javulásához vezetett. Azonban az emberek képesek kárt okozni is, ezért fontos, hogy mérlegeljük tetteink lehetséges következményeit, és azon munkálkodjunk, hogy mindenki számára jobb jövőt teremtsünk. 

Az Open AI által fejlesztett ChatGPT válaszait több helyen rövidítettük az érthetőség és az olvashatóság jegyében. 

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!