Az ország legnagyobb karácsonyfája a Megyeri hídon található és a Közút "építette fel"

2021.12.23

Meglepő, de tényleg igaz! Bemutatjuk a 100 méter, azaz 35 emelet magas ünnepi installációt.

A Magyar Közút ütős ünnepi fotótémát biztosít idén a karácsony szerelmeseinek, ugyanis a főváros melletti Megyeri híd átváltozik az ország legnagyobb köztéri karácsonyfájává. A híd pesti hídfő felőli pilonja és ferdekábelei három napon keresztül, december 21-23. között speciális díszkivilágítást kapnak, így lesz hatalmas zöldellő karácsonyfa az ikonikus, monumentális építményből.

A karácsonyfa kapcsán felkerestük a Magyar Közutat, kérdéseinkre Pécsi Norbert Sándor, kommunikációs osztályvezető válaszolt.  Elmondása szerint

"Nincs még egy olyan híd, közúti műtárgy, ami ilyen adottságokkal rendelkezne.

A Megyeri híd formája, sziluettje adta magát, hogy karácsonyfává változtassuk pár napra. " 

A díszkivilágításról elmondta,

"valóban komoly munkát igényelt: összesen négy pontról, 32 darab nagyteljesítményű mozgóképes lámpa, plusz a ferdekábeleknél található 48 darab lámpa átalakítása adta ki a fényfestést. 

Ezen kívül 900 méter optikai kábelt és 1000 méter egyéb kábelt kellett elvezetnie a szakembereknek. Arról nem is beszélve, hogy ezeket a rendszereket össze kellett hangolni és a lámpapozíciókat is aprólékosan meg kellett tervezni, hiszen a ferdekábelek rendre útban lettek volna a nagyteljesítményű lámpáknak is."

A Közút kommunikációs osztályvezetőjét kérdeztük a Magyar Közút közösségimédiás-akcióiról, az oldalakra, platformokra feltöltött mémekről, vicces tartalmakról is. Pécsi Norbert Sándor válaszában elmondta, hogy az elmúlt években tudatosan építkeztek a közösségi oldalakon és a sajtóban is. Úttörők voltak a fiatalok által kedveltebb social media platformokon, mint az Instagram és a TikTok. 

"Ha csak az állami szereplőket nézzük, sikerült az egyik legnagyobb követői tábort kialakítanunk ezeken a felületeken. Nem titkolt célunk, hogy a felnövekvő generációkat a lehető leghamarabb megszólítsuk, hiszen pár év múlva ők is jogosítványt szereznek és ők is úthasználók, vagyis a mi "ügyfeleink" lesznek."

- emelte ki. 

"Szeretnénk, ha jobban megismernének bennünket, jobban belelátnának a mindennapjainkba és megtudnák, mennyire összetett, nehéz, de mégis nagyon érdekes a közutas szakma. Ehhez jönnek még a duális képzéseink, gyakornoki programjaink, melyekkel szeretnénk a fiatalokat megszólítani, hogy ők is legyenek közutasok."

A kivilágításról a kommunikációs osztályvezető elmondta, hogy beleillik az elmúlt években mutatott marketingkommunikációs tevékenységbe, melynek kifejezett célja, hogy a cégimidzset, az elismertséget növelje, nem mellékesen egy olyan különleges élményt tudnak biztosítani az autósoknak, követőknek, amivel egy kis örömöt vihetnek a hétköznapjaikba és segíthetik őket a karácsonyra való hangolódásban.

A tél a Magyar Közút legmunkásabb időszaka, erről is kérdeztük Pécsi Norbert Sándort. 

"Cégünk november 10-e óta téli üzemben dolgozik, voltak napok, amikor az ország nagy részén volt havazás, főleg a nyugati és északi megyékben, de sokszor a kevésbé látványos időszakokban, így késő éjjel, hajnalban is számos alkalommal végeztünk síkosságmentesítési munkákat, hogy megakadályozzuk a páralecsapódásokat, éjszakai fagyokat." - mondta az osztályvezető.

"Az elmúlt másfél hónapban több mint 30 ezer tonna útszóró sót és közel 3 millió liter kálcium-klorid oldatot juttattunk ki az országos, 32 ezer kilométeres közúthálózatra."

- tette hozzá.

"Legalább március 15-ig fenntartjuk a téli szolgálatot, vagyis 12 órás váltott műszakokban dolgozik 95 mérnökségünk, hogy bármikor bevetésre készen álljanak szakembereink, ha az időjárási helyzet megváltozna." - húzta alá. 

A karácsonyfa ma délután még megtekinthető a Megyeri híd pesti oldali hídfőjénél.

Forrás: (Origo)
Kiemelt kép: Magyar Közút Nonporfit Zrt. Facebbok

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!