Így gyászol a rockervilág - elhunyt Molics Zsolt

2021.12.05

Négy napja érkezett a tragikus hír, miszerint váratlan hirtelenséggel hunyt el Molics Zsolt, zenész, énekes.

Molics Zsolt eltávozásakor a Cool Head Klan és a Mamut együttesek énekese volt. Hosszú életút áll mögötte. 1968 szeptemberében született. Már 18 évesen énekelt a Sámán együttesben, ami a magyar metálegyüttesek közül az egyik első volt (a legelső a Stress volt). Nagylemezt nem adtak ki, csak a feloszlásuk után. Zsolt 1988-ban szállt ki a Sámánból és a Moby Dick énekese lett, ahol 1-2 évet maradt. Miután a Classicában folytatta a zenélést, a Moby Dick énekese a gitáros Schmiedl Tamás (Smici) lett, neki köszönhető a mai trash metál együttes.

Molics Zsolt utána 1992-ig a Classicában énekelt, majd a Senecában. '92-ben még a Sámán tagja is volt. 1997-ben megszűnt a Seneca is. Egy nagy pillanat jött el az életében, 1998-ban. Egy bulin találkozott régi barátjával, Petrás Jánossal, aki a 80-as években a Jaguár együttes basszusgitárosa volt, és gyakran játszottak együtt. Megalapították a Cool Head Clan zenekart, ahol Zsolt énekelt, János basszusgitározott. Molics a Cool Head Klanról egyszer úgy nyilatkozott:

"A titkunk abban rejlik, hogy csináljuk a dolgunk, deszkáról deszkára utazva be az országot, mutatjuk meg az embereknek abban a másfél órában, hogy kik is vagyunk. Egy szókimondó, szívét lelkét a közönségért kitevő csapat. Szeretjük, amit csinálunk, és ami a legfontosabb, mi egy nagy család vagyunk, ahol még a sofőr is felléphet egy szám elejéig, mert hozzánk tartozik."

A CHC szövegei elég kemények, használnak benne trágár szavakat is, viszont voltak dalaik, amelyek kifejezetten nemzetienek voltak mondhatók. 

Petrás 2002-ben kilépett a zenekarból, és két ex-CHC-s emberrel (Bankó Attila, Csiszér Levente) megalapította a Kárpátiát. A két zenekar a továbbiakban gyakran adott együtt koncertet, sőt, a Kárpátia Egyenes gerinccel c. számuk klippjében Molics Zsolt is szerepelt. A 2020-as karanténban indult Szijártó Zsolt (Kárpátia) sorozata a YouTube-on, Metál Mesék néven, ahol Molics is mesélt pár jó sztorit. A sorozat házigazdája - az Ossian zenekar és további közösségek mellett - így búcsozott: 

"Zsoltikám, te vagy a Föld egyik legjobb rockénekese! Ezen se élet, se halál nem változtat, ahogy a barátságunkon sem!

Egy hete jelent meg egy közös dalunk, amiben azt írtad/énekelted:

"Jön egy új világ!
Egy új királyság trónján ül az igazság!
Jön egy új, új világ, már nincs több halál!"
A héten akartam átmenni hozzád, hogy elmondd a Metal Mesékbe az új Molics sztorikat...
Jó utat barátom, alakíts fent egy zenekart!" 

2021. dec. 1-én bekövetkezett halála hirtelen érte a hazai rock-közösséget, a zenésztársakat (ahogy ő mondaná: a "rocktestvéreket"), a családtagjait és a rajongókat egyaránt. Az énekes családja körében hunyta le a szemét. Barátai szerint jólelkű, humoros ember volt, jól énekelt, akár metálszámban, akár népdalban is.

Kiemelt kép: HVG

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!