Október 23: Felvonták a nemzet zászlaját a Kossuth téren

2022.10.23

Az 1956-os forradalom eseményeire országszerte emlékeznek a legkisebb településektől a megyeközpontokon át egészen a fővárosig. A határon túlon és külföldön is ünnepségeket tartanak. 

Budapesten Novák Katalin köztársasági elnök jelenlétében, katonai tiszteletadással vonták fel a nemzeti lobogót az 1956-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulóján az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2022. október 23-án. Az államfő mellett Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka és számos közjogi méltóság is részt vett az ünnepségen.

Zalaegerszegen Orbán Viktor miniszterelnök mond ünnepi beszédet a Mindensztium, az '56-os események egyik jelképévé váló Mindenszty József bíboros történetének emléket állító emlékmúzeum átadásán. A politikai pártok leginkább Budapesten koszorúznak, ahogy több tüntetés is zajlik, melyek szintén hagyományosnak mondhatók. 

Tegnap, október 22-én a Rákóczi Szövetség szervezett fáklyás felvonulást a budai rakparton a Bem szoborig, melyen több ezren vettek részt: a menetet közös koszorúzás, ünnepi beszédek és fényfestés zárta. 

Ezek mellett az ország legtöbb településén tartanak ünnepségeket, koszorúzásokat, ahogyan a Kárpát-medence területén és szerta a nagyvilágban is. New Yorkban, Sydneyben és a világ nagyvárosaiban is összegyűlnek a magyar közösségek a forradalom emlékére. 

Kiemelt kép: Facebook/Kovács Zoltán

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!