Minden idők legjobb magyar teljesítménye a téli olimpián

2022.02.16

A mátrai sísikerekre ugyan várni kell még, de korcsolyában komoly eredményeket ért el a csapat.

Minden idők legjobb téli olimpiai szereplését nyújtotta a magyar csapat idén. Még nem ért véget ugyan a 2022-es pekingi téli olimpia, de a magyar csapatnak már nincs reális esélye újabb érmet szerezni, így most értékeljük a 3 érmet bezsebelő gyorskorcsolyázóink teljesítményét.

Nem kellet sokat várni az első magyar éremre: az olimpiai megnyitót követően egy nappal, február ötödikén már az éremért csatázhatott a magyar rövidpályás gyorskorcsolya csapat a 2000 méteres vegyes váltóban. A csapat tagjai Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, a korábban amerikai színekben versenyző Krueger John-Henry (bár ő csak a negyeddöntőben szállt jégre) és a magyar édesanyától és kínai édesapától származó Liu testvérpár, Shaolin Sándor és Shaoang Ádó voltak. A csapatnak sikerült az A döntőbe jutnia, ahol ugyan csak a 4. helyen értek célba, viszont a kanadai csapat kizárása (Florence Brunelle szabálytalanul elsodorta Kónyát) miatt végül sikerült megszerezni a bronzérmet. Az aranyat a kínaiak, míg az ezüstöt az olaszok szerezték meg.

Február 7-én a férfiak 1000 méteres versenytávjában mindkét Liu tesvtér bejutott a döntőbe, ahol hiába ért be Liu Shaolin Sándor elsőként a célba, végül kizárták a versenyből, mivel kétszer is ütközött az egyik kínai versenyzővel. Hogy ez a kizárás jogos-e vagy sem, az éles vitát okozott, de az eredményt nem másították meg. Így viszont Ádó, aki a negyedik helyen ért célba, megszerezte a bronzérmet, ami egyébként az első egyéni magyar téli olimpiai érem lett.

A férfi 5000 méteres korcsolya váltó, mely a Liu testvérek és Krueger mellett Nógrádi Bencével egészült ki, címvédőként vágott neki az olimpiának, az újabb arany megszerzése viszont nem jött össze, ugyanis a csapat csak a B döntőbe jutott be.

Értek hát minket bőven örömök és csalódások is ez alatt a pár nap alatt, 

a február 13-i nap azonban gondoskodott róla, hogy ne gondoljunk rossz szájízzel erre az olimpiára.

 A férfi 500 méteres short track versenye nem indult ugyan jól számunkra, ugyanis Krueger és Liu Shaolin Sándor is kiesett a negyeddöntőben, Liu Shaoang azonban okosan versenyezve bejutott a döntőbe. Itt aktuális világbajnokként abszolút esélyesként állt a célvonalhoz, és sikerült is világtörténelmet írnia: végig vezetve megszerezte Magyarország első egyéni téli olimpiai aranyérmét!

A magyar csapat így 3 érmet (1 aranyat és 2 bronzot) gyűjtött Pekingben, Ádó pedig mindegyik éremhez hozzátette tehetségét. Soha nem sikerült még egy téli olimpián ennyi érmet szerezni, így a pekingi olimpia minden idők legsikeresebbjeként vonul be a magyar sport történelmébe. Bravó Fiúk, Bravó Lányok!

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!