Jöhet a teljes mozgósítás Oroszországban, most kezdődhet csak az igazi háború

2022.09.12

Az ukrán hadsereg az elmúlt napokban meg nem erősített források szerint jelentős előrenyomulást hajt végre korábban elvesztett területeken.

Frissítés: Vlagyimir Putyin orosz elnök idő közben bejelentette: részleges mozgósítást rendelnek el. Ez azt jelenti, hogy a tartalékos katonáknak kell jelentkezniük. 

Az ukrán erők a frontvonal egyes szakaszain már elérték az orosz államhatárt - közölte Oleh Szinyehubov Harkiv megyei kormányzó hétfőn a Telegram üzenetküldő alkalmazáson - írta meg az MTI.

"Hadseregünk folytatja a hadműveletet, hogy felszabadítsa Harkiv régióját az orosz megszállóktól. Az ellenség sietve feladja pozícióit, és mélyen bemenekül a korábban megszállt területekre vagy azonnal az Oroszországi Föderáció területére. Tegnap az oroszok elhagyták a kupjanszki járásban található Velikij Burluk és Dvoricsna településeket. 

A front egyes szakaszain védőink elérték Oroszország államhatárát" 

- számolt be a kormányzó.

"Az ukrán fegyveres erők méterről méterre szabadítják fel Harkiv megyét"

- tette hozzá. A támadásokra Oroszország már a tegnapi napon reagált. Miközben több települést evakuáltak és hagytak hátra, Ukrajna szerte légitámadásokról számoltak be. Az éjjel egész Ukrajnában légiriadó volt. Értesülések szerint több ukrán hőerőművet is találatok értek, az ország egészén komoly áramellátási gondokat okozva. 

Herman Haluscsenko energetikai miniszter a Facebookon közölte, hogy vasárnap történt a háború kezdete óta az egyik "legmasszívabb" orosz támadás az ukrán energiainfrastruktúra ellen, aminek következtében emberek százezrei maradtak áram nélkül. A tájékoztatása szerint vasárnap este az oroszok a Harkiv megyei zmijevi erőművet és három nagyfeszültségű alállomást lőttek, 40 különböző feszültségű alállomást áramtalanítottak. Az előzetes adatok szerint a támadás közben a helyreállítást végző négy szakember meghalt, hárman megsérültek. "Ukránok százezrei maradtak áram nélkül Poltava, Dnyipropetrovszk, Harkiv, Szumi és Donyeck megyében" - emelte ki.

Most érkezett viszont a hír, hogy az orosz törvényhozás, a Duma képviselői arra kérik Vlagyimir Putyin elnököt, hogy rendeljen el teljes mozgósítást. Bár a háború már közel fél éve tart, teljes katonai mozgósításra még nem került sor Oroszországban, ahol "különleges katonai műveletként" hivatkoznak a harcokra - írja a Readovka hírügynökség.

Mihail Sheremet, az Állami Duma biztonsági bizottságának tagja teljes mozgósítást javasolt Oroszországban. Ennek a véleményének adott hangot az URA-val folytatott beszélgetés során.

Sheremet a Central Asia Online-nak elmondta, hogy 

"a teljes mozgósítás, a gazdaság és minden más háborús alapokra helyezése nélkül nem fogjuk elérni a szükséges eredményeket." 

Sheremet biztos benne, hogy a mai társadalomnak konszolidációra és elszántságra van szüksége a győzelemhez.

Oroszország háborúja február óta tart Ukrajnában. 

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!