A karácsony a frontvonalakra is elhozta a békét - igaz, csak időlegesen

2021.12.25

Az első világháborúban történt egy csodával felérő esemény a nyugati fronton. Ezen a napon.

1914. december 25-én a német és angol katonák közösen ünnepelték a karácsonyt. Bár a tisztek ellenezték, és voltak olyan közkatonák is, akik kimaradtak az eseményből, létrejött egy nem hivatalos fegyverszünet, mely abból állt, hogy a katonák félre tették a fegyvereket és közösen énekeltek, dohányoztak, iszogattak és apróságokkal ajándékozták meg egymást a semleges zónákban.

A fegyverszünet kiindulópontja a francia-belga határ volt. Sajnos nem valósult meg a teljes fronton, hiszen volt, ahol ezen a napon is lőtték egymást az alakulatok, viszont arra is volt példa, hogy szilveszterig sikerült a békét fenntartani.

Nagyon úgy tűnik, hogy a németek kezdték. Amikor leszállt a karácsony este, a frontvonalak között karácsonyi dalok hangjait sodorta a szél. Az ideges brit őrszemek a lövészárokból kilesve még karácsonyi lámpások fényét is látták a távolban. C. H. Brazier lövész utólag így emlékezett a történtekre: 

"Az ellenséges lövészárokban lévő német katonák egyszer csak kiáltozni kezdtek: Cigarettát! Pudingot! Boldog karácsonyt! - és hasonlókat, úgyhogy két bajtárs kimászott az árokból, és a német vonalak felé indult." 

Alig félúton járhattak azonban, amikor négy német katonába botlottak, akik mindössze szivarokkal és egy üveg borral voltak "felfegyverkezve". "Azt mondták, ha mi nem lövünk, ők sem fognak karácsonykor lőni" - idézte fel Brazier.

Nem csoda, hogy a karácsonyi fegyverszünet az első világháború krónikájának egyik legismertebb epizódja, amely az ipari méretekben űzött tömegmészárlás kellős közepén az emberi méltóságról üzent. Egy másik brit közlegény tanúbizonysága szerint az ő frontszakaszán - ahol kevesebb mint 40 méterre feküdtek egymástól a lövészárkok - a britek kezdeményezték a fegyverszünetet. "Jó reggelt, fritzek! - kiabáltak át karácsony napján. - Hogy vagytok? Gyertek át!" "Nem megyünk. Ha mennénk, lőnétek." "Nem fogunk... Gyertek, adunk nektek egy kis bagót!"

A hagyományokban fennmaradt, hogy a katonák a "Csendes éj" kezdetű dalt énekelték, és fociztak egymással, de ezt a történészek a legtöbb esetben cáfolják, mivel az angolok körében ekkor ez még nem volt annyira népszerű dal, a fociról pedig bizonyos források azt írják, hogy bár több helyen is próbálkoztak meccset szervezni, végül meghiúsultak a kísérletek.

Később is volt példa hasonló békés momentumokra a háború során, de ahogy megjelentek az egyre pusztítóbb fegyverek, és egyre inkább eldurvultak az összecsapások, sajnos elmaradtak az ilyen események.

A karácsonyi fegyverszünetként elterjedt csodálatos esemény később többeket megihletett, például filmet is forgattak belőle, és dal is íródott róla.

Az viszont, hogy a háború javában katonákban - az árok mindkét oldalán - megfogalmazódott a béke és az ünneplés gondolata, a fegyveres összecsapások talán legszebb, leginkább megindító mozzanata.

Forrás: (Index, Rubicon, Unilife, Medium.com)
Kiemelt kép: Getty Images

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!