A rekorder trónörökös: III. Károly portréja

2022.09.10

Szeptember 8-a óta új királya van Angliának és a Nemzetközösségnek. Bemutatjuk III. Károly királyt!

A türelem rózsát terem, tartja a mondás. Azonban Charles Philip Arthur George Windsor esetében egészen mást, koronát termett. II. Erzsébet királynő halála után ugyanis a Károly herceg vált Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának királyává és a Nemzetközösség fejévé, miután 64 évig volt trónörökös. Portrénk az új király eddigi életét mutatja be.

Rekorder királynő után rekorder király

Trónra lépésével III. Károly rögtön rekordot állított fel, ő lett ugyanis a valaha volt legidősebben trónra lépő brit uralkodó. Új királyként anyja helyére kell lépnie, és el kell nyernie népeinek szeretetét és tiszteletét. Egy egész életen át készült erre.

Károly 1948. november 14-én született, ekkor még nagyapja, VI. György uralkodott. Mindössze 4 éves volt, amikor anyja lett a brit királynő. Kezdetben egy északkelet-skóciai bentlakásos iskolában tanult, majd a Cambridge-i Egyetemet is elvégezte, antropológiából, régészetből és történelemből diplomázott. 

Trónra lépésével ő lesz az első angol király, akinek egyetemi végzettsége van. 

Az egyetem után a Királyi Haditengerészetnél szolgált, ahol helikopterpilóta-engedélyt szerzett. Visszafogott, néha esetlen fiatalembernek tartották, viszont mindig kiállt a véleménye mellett. Ezt a szokását uralkodóként valószínűleg kevésbé folytathatja.

Még a haditengerészetnél eltöltött évek alatt ismerkedett meg Camilla Rosemary Shand-al, és románc bontakozott ki közöttük. Kamilla azonban 1973-ban férjhez ment, és úgy tűnt, kapcsolatuk véget ért. Károly szintén megházasodott, 1981-ben vette el Lady Diana Spencert. Diana megfelelt a királyi család elvárásainak, ugyanis arisztokrata hátterű és protestáns volt. A párnak két fia született, a mostani Vilmos és Harry hercegek. Diana és Károly házasságát végig nagy médiafigyelem kísérte, így az is hamar nyilvánosságra került, hogy Károly viszonyt folytat régi szerelmével, Kamillával. Miután a házasságtörés kiderült, Diana és Károly 1992-ben elváltak, viszont Kamillától is elvált akkori férje, Andrew Parker-Bowles. 

Az ún. "Kamilla-botrány" jelentősen megroppantotta Károly népszerűgégét éd a felháborodást csak fokozta Diana hercegné tragikus halála 1997-ben. 

A volt hercegné szeretőjével, Dodi al-Fajeddel szenvedett autóbalesetet Párizsban, miközben a paparazzók elől menekültek. Diana halála máig megosztja a közvéleményt, sokan összeesküvés-elméleteket gyártottak egy politikai gyilkosságról, az igazságot azonban valószínűleg sosem tudjuk meg. Az egész ország Dianát gyászolta, Károly reputációja pedig mély sebeket szenvedett.

2005-ben, 8 évvel Diana halála után Károly végül összeházasodott Kamillával (habár hivatalosan elvált személyek házasságát nem támogatja az anglikán egyház), és furcsa módon népszerűsége innentől kezdve újra helyreállt. Ebben szerepet játszhatott az is, hogy egyre többet segített az idősödő Erzsébet királynőnek, és az utolsó évekre valódi támaszává vált. Különösen igaz volt ez az idei évben, amikor a királynő platina jubileuma előtt, a parlament hivatalos megnyitóján Károly elnökölt a királynő kérésére.


Károly mindig is kiállt a szívügyének kérdések mellett, mint például a környezetvédelem, vagy a klímaváltozás elleni küzdelem. 

Kampányolt a biogazdálkodás népszerűsítéséért, valamint az erőírtás ellen. Az Egyesült Királyságban ő a WWF elnöke, valamint a 2015-ös párizsi klímaegyezmény egyik fő támogatója volt. 

A királyi család semlegességének hagyománya miatt valószínű azonban, hogy uralkodóként nem avatkozhat be semmilyen politikai kérdésbe. A környezetvédelem szeretete azonban várhatóan végigkíséri majd uralkodását, ez lehet legfőbb jellegzetessége az elkövetkezendő éveknek, III. Károly uralkodásának.

Hagyománykövetést ígér

Tegnapi üzenetében III. Károly komoly állásfoglalást tett a királyság és II. Erzsébet királynő értékei mellett. 

Értékeink állandóak maradtak, és állandónak kell maradniuk. A Monarchia szerepe és kötelességei is megmaradnak, ahogyan az uralkodónak az anglikán egyházzal − az egyházzal, amelyben saját hitem oly mélyen gyökerezik − szembeni különleges kapcsolata és felelőssége is. Ebben a hitben és az általa inspirált értékekben neveltek arra, hogy ápoljam a másokkal szembeni kötelességtudatot, és a legnagyobb tiszteletben tartsam egyedülálló történelmünk és parlamenti kormányzati rendszerünk értékes hagyományait, szabadságjogait és felelősségét"

- mondta.

Nagy-Britanniában véget ért egy korszak, nagyok hát az elvárások III. Károly felé. Sokan a királyság, a monarchia intézményét is temetik, de az új királyt a teljes politikai elit támogatja, így a következő hetekben várhatóan megtörténhet koronázása is. Ezeket az eseményeket itt, a Konstanson is nyomonkövetjük majd. 

Kiemelt kép: III. Károly király beszédet mond a nemzethez a Buckingham-palotából II. Erzsébet királynő halálát követő napon 2022. szeptember 9-én. Fotó: Yui Mok / Pool / REUTERS

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!