Így indítanák újra a gazdaságot Magyarországon 

2021.06.21

Összefoglaló a járvány utáni gazdasági intézkedésekről és arról, hogy kit és hogyan érintenek. 

A 2020-as, majd a 2021-es járvány sújtotta év után nagy a nyomás a döntéshozókon, hogy a gazdaság újra növekedési pályára álljon, mert a járványt megelőző 8 évben a hazai éves GDP-növekedés mindig átlag feletti volt. A kormányzat gazdasági intézkedéseit az elmúlt hetekben a miniszterelnök jelentette be, mutatjuk, mik ezek.

Minimálbér: komoly emelés jön

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth-rádióban jelentette be: a minimálbér a jelenlegi nettó 111.000 Ft-ról kétszázezer Forintra fog emelkedni, hogy ezzel is segítse a válság utáni kilábalásban a legszegényebbeket. Az emelés kifejezetten nagynak mondható, az évi inflációarányos növekedéshez képest ötször nagyobb lesz. A magyarok teljes körének egyébként 90%-a támogatja a minimálbér jelentős megemelését, erről ma jelentetett meg elemzést a Real-PR 93. 

Emellett a kormány szándéka szerint további egy évig fenntartják a hitelmoratóriumot is, azaz a fennálló tartozásokat senki sem köteles törleszteni a válság miatt (természetesen nem jelenti azt, hogy nem is lehet). 

Idén mindenkit érdekel a GDP-növekedés

A miniszterelnök újabb jelentős bejelentése a családosokat érinti: ha az idei év gazdasági növekedése 5,5% felett alakul, akkor 2022 elején az állam visszaadja az összes család idén befizetett személyi jövedelemadóját az átlagbérig. Ez főleg a kevés-gyermekes (a szerkesztő nem tudja, van-e ilyen szó) családosoknak jöhet jól, ugyanis éves szinten ezek a kiadások akár milliós összegűek is lehetnek (A néggyermekes édesanyáknak amúgy sem kell személyi jövedelemadót fizetniük, így náluk ez a tétel nem jelenik meg). 


Illusztráció | Fotó: Pixabay
Illusztráció | Fotó: Pixabay

10 nap fizetett szabadság

A védekezésben részt vevő orvosok, ápolónők, katonák, mentősök és más szakemberek számára 10 nap fizetett szabadságot is biztosít a kormány a járvány után, ezt az intézkedést a fent említett reprezentatív kutatás alapján egyébként szintén közel mindenki támogatja.  

A tervek alapjai

A miniszterelnök a Magyarország újraindul! konferencián egyébként három kiindulási feltételt határozott meg a gazdaság fellendítéséhez. 

  1. Az első, hogy a kihívás nem kormányzati természetű, nem politikai kihívásról van szó, az egész társadalmat átfogó, totális gazdasági és társadalmi kihívás, amit láthatunk. Ezért a válasz sem lehet csak politikai és kormányzati természetű, széles összefogásra van szükség a gazdaság minden szereplőjét érintően.
  2. A második, hogy gazdaságpolitikát pártalapon nem lehet csinálni. Gazdaságpolitikát azokkal lehet csinálni, akik tudnak gazdaságot működtetni, ez nem pártkérdés.
  3. A harmadik, hogy ilyen helyzetben nem lehet választási költségvetést csinálni. Újraindítási költségvetésre van szükség, ennek szellemében nyújtották be a 2022-es büdzsét.

Orbán Viktor továbbá azt is leszögezte, hogy hatalmas érték az, hogy jelenleg csupán ötvenezerrel dolgoznak kevesebben, mint 2019-ben, a válság előtti időszakban. Azt is kihangsúlyozta, hogy ebben az évben nemcsak ezt az ötvenezer munkavállalót vezetik vissza a munka világába, hanem további ötvenezerrel növelik a munkából megélők számát. 

A tervekben a Pénzügyminisztérium és az MNB (Magyar Nemzeti Bank) között kisebb pengeváltás is történik egyébként, Matolcsy György több szempontot másként véglegesített volna a költségvetésben, kisebb államháztartási hiányra törekedne. A Varga Mihály pénzügyminiszter által jegyzett több ezer oldalas tervezet szerint egyébként ezt a mutatót is újra lefele fogja faragni a kormány. 

Kiemelt kép: Illusztráció - Pixabay

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!