Itt a vb eddigi legnagyobb meglepetése: kiesett Brazília!

2022.12.09

Horvátország 0-0-ás hosszabbítás után, tizenegyesekkel lőtte tovább magát, a nagy esélyes Brazília nem hozta a topformát. 

Kimondottan eseménytelen mérkőzést játszott Horvátország és Brazília nemzeti tizenegye pénteken, a 2022-es FIFA-világbajnokság egyik negyeddöntőjében. Az első félidő eseménytelenül telt, egyedül kisebb-nagyobb szabálytalanságok emelhetők ki. A brazil játékkal szemben Horvátország láthatóan underdog-szerepben volt, így bunkerfocival ugyan, de döntetlenre hozták az első félidőt. 

A szünet után - és pár alkalommal előtte is - csak Livakovic kapus reflexei mentették meg Horvátországot a brazil vezetéstől, ami így a normál hosszabbítás végéig sem következett be. A ráadás játékidő brazil góllal indult, Neymar több játékost megkerülve, a kapust is átverve juttatta előnyhöz a vb-trófea-esélyes brazil válogatottat (105+1. perc). Az öröm azonban nem tartott sokáig:

a 116. percben Petkovic bombája megpattant a brazil védősoron, Allison pedig hiába vetődött, egyenlített a horvát csapat. (1-1)

A mérkőzés a hosszabbítással sem dőlt tehát el, következett hát a jól ismert - Spanyolországnak pedig rettegett - tizenegyespárbaj. A végletekig feszült pillanatokban a horvátok bizonyultak erősebbnek: egy brazil lövést megfogott a kapus, egy másik kapufát ért, így 4-2 büntetőaránnyal Horvátország jutott tovább a legjobb négy közé, a vb-győztes Brazília pedig búcsúzik. 

A meccs videós összefoglalója itt érhető el.

A világbajnokság rendező országáról, Katarról is készült összeállításunk, melyet itt lehet elolvasni. 

Kiemelt kép: FIFA

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!