Hogy alakult a járvány Európa többi országában?

2020.05.24
Brüsszel híres bevásárló-utcája a koronavírus idején. Forrás: ORIGO/MTI/EPA/OLIVIER HOSLET
Brüsszel híres bevásárló-utcája a koronavírus idején. Forrás: ORIGO/MTI/EPA/OLIVIER HOSLET

Régebben ejtettünk szót a kontinens többi országáról. Magyarországon már több a gyógyult, mint az aktív fertőzött, hogy állnak társaink?

Európában a járvány - ahogy itthon is - jelenleg visszaszorulóban van. Habár a vírus mindenhol jelen lehet, napról napra enyhülnek az adatok és az intézkedések is. 

Vannak olyan országok, amelyek teljesen mást kaptak, mint amire számítottak. Belgium és Svédország a nyájimmunitás elméletére alapozta a járvány elleni védekezést. Ez nagyjából azt jelentette, hogy kevésbé szigorították az egészségügyi óvintézkedéseket az említett államokban, mert így a járvány gyorsabban áthaladhatott volna a népességen. A nyájimmunitásról közben kiderült, hogy nem igaz, legalábbis a gyakorlatban nem vált be. Svédország a világ legfertőzöttebb országainak élbolyába repült, a halálozási adatok lesúlytóak. Belgiumban már a 60.000 főt közelíti a fertőzöttek száma. Belgium népessége körülbelül megegyezik hazánkéval, így kihangsúlyozódik a különbség: míg itthon 3700 fertőzött van, belgiumban 58.000 (ez több mint 15x rosszabb adat!) 

A különösen súlytott országok, mint Olaszország, Spanyolország, vagy Nagy-Britannia fokozatosan jönnek ki a járványból. Olaszországban a napi halálozások száma már csak 20-30 körül alakul. (a legrosszabb napokban 800 is volt!!) Spanyolországban 230.000 fertőzött felett áll a mutató, ebből összesen eddig közel 30.000 ember halt meg. Nagy-Britanniában van a legtöbb fertőzött az EU-ban, (bár kiléptek már) 260.916 fertőzöttről tudni eddig. A világon az USA továbbra is igen rossz helyzetben van: a halálos áldozatok száma a 100.000-hez közelít, több mint egymillió hatszázezer fertőzöttet regisztráltak. 

A világon eddig 5 millió 345 ezren betegedtek meg igazoltan, (az összes fertőzött száma ennek az adatnak a tízszerese lehet) 343 116-an meghaltak és 2.143.815-en már meggyógyultak a betegségből. 

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!