Hogyan fog telni a karácsony?

2020.12.06
Az ország karácsonyfája a Kossuth-téren MTI/Máthé Zoltán
Az ország karácsonyfája a Kossuth-téren MTI/Máthé Zoltán

Idén a karácsony sem lesz szokásos, az biztos. De hát 2020 van. 

Magyarországon és Európában is erőteljesen tombol a járvány. Az elmúlt napokban itthon a halálos áldozatok száma volt, hogy közelített a 200-hoz, a fertőzöttek számának növekedése megállt, általában 5-6 ezer új esetet fedeznek fel naponta. Szerencsére a gyógyultak száma az elmúlt héten gyors növekedésnek indult, több nap is volt, amikor az aktív fertőzöttek száma csökkent, azaz többen gyógyultak meg egy nap alatt, mint ahányan megfertőződtek. Az összes európai országban hasonlóan rosszak a járványügyi mutatók, ezért a karácsony kérdése nagyon nehéz a döntéshozóknak. 

Európa nem könnyít túl sokat

Úgy tűnik, minden országban lesz valamilyen engedmény az ünnepekre vonatkozóan, de nem számíthatunk túl sok plusz szabadságra:

Olaszországban az egész téli szünetben tilos a tartományok közötti utazás. Karácsony mindkét napján és újév napján még nagyobb a szigor: mindenkinek azon a településen kell maradnia, ahol lakik. Nincs rokonlátogatás! Az éjszakai kijárási tilalom miatt éjfélkor nem lehet misét tartani szenteste, december 31-én pedig mindenki csak a saját lakásában szilveszterezhet. 

Spanyolországban karácsonykor és szilveszterkor is legfeljebb két háztartás tagjai találkozhatnak, maximum tízen. Itt is tilos a tartományok közötti utazás. Olyan, mintha Magyarországon nem lehetne elhagyni azt a megyét, amelyben élünk. Összesen annyi a könnyítés, hogy szenteste és szilveszter éjjelén csak hajnali fél kettőkor kezdődik az éjszakai kijárási tilalom. 

Belgiumban már az adventi időszakban is van fura előírás. Egy vásárló maximum fél órát tölthet egy üzletben. Karácsony este a háztartások maximum egy vendéget fogadhatnak. Az egyedül élő emberekhez két vendég mehet. 

Norvégiában a kormány mókás ajánlásokat fogalmazott meg: karácsonykor családi körben is maximum 10-en lehetnek együtt és tartani kell az egyméteres távolságot egymástól. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy ez érvényes szenteste az ünnepi asztalnál, sőt az ajándékok kibontásakor is. 

Franciaországban a téli szünetben éjszakai kijárási tilalom lesz érvényben, kivéve december 24-én és 31-én. Jelentős engedmény, hogy lehet utazni az országon belül, vagyis egymástól távol élő rokonok is együtt tölthetik az ünnepet. 

Németországban jelenleg két háztartásból maximum 5-en találkozhatnak, az ünnepi időszakban ezt felemelik 10-re. A hagyományos szilveszteri utcai bulikat nem tartják meg. Nem lehet étterembe menni, a szállodák sem nyitnak ki az ünnepekre. 

Portugáliában nincs létszámkorlát a karácsonyi összejöveteleken. Szilveszterkor viszont tilos lesz az utcán mulatni, néhány fős házibulikat lehet rendezni, de legkésőbb hajnali kettőre mindenkinek haza kell érnie. 

Ausztriában éjszakai kijárási tilalom lesz érvényben, két háztartásból maximum tízen karácsonyozhatnak együtt. A szállodák és az éttermek zárva maradnak, a síterepek az dv utolsó hetében már üzemelhetnek. 

Szlovénia nagy bajban van. Hetek óta zárva az üzletek, nincs tömegközlekedés, az országon belül sem lehet utazni. Csak akkor enyhítenek, ha végre csökken az új fertőzöttek száma. Ha nem csökken, akkor egész Európában itt lesz a legcsendesebb a karácsony. 

Csehország jól áll! Még az éjszakai kijárási tilalmat is eltörölték. A csehek számára fontos, hogy engedélyezik az utcákon az alkoholfogyasztást, így lehet forralt bort és rumos teát inni az adventi időszakban.

Hogy itthon milyen döntések érkeznek, az holnap, azaz hétfőn fog kiderülni. A miniszterelnökség és az Operatv Törzs már a múlt hét eleje óta egyeztet a hazai neves orvosszervezetekkel, professzorokkal, szakértőkkel, a döntésekről itt, a 2023a.hu-n is be fogunk számolni Olvasóinknak. 

Forrás: Facebook - Német Balázs hírei

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!