Így készül az ország Trianonra: online időkapszula, új nagyemlékmű, budapesti leállás

2020.05.24

Új rovatot indítunk, hogy június negyedikéig bemutathassuk Nektek, mi is az a Trianon, miről is szólt ez a nagy hercehurca 100 évvel ezelőtt. Első részként egy kis bemelegítő érdekesség-gyűjteményt hozunk. 

Budapesten egy percre leáll a teljes közlekedés, új emlékművet avatnak a Kossuth-téren, megemlékezések, de online időkapszula is lezárul majd június negyedikén.

Budapesten június negyedikén 16 óra 30 perckor teljesen leáll a közösségi közlekedés és Karácsony Gergely főpolgármester mindenkit arra kér, álljon meg egy percre a városban. Budapesten - a sookszor heves politikai viták között - minden párt megemlékezik Trianonról. "Abban mindenki egyetért, hogy 100 éve ordítóan igazságtalan, a nemzetek önrendelkezését sárba tipró rendelkezés született" - tette hozzá Budapest első embere. De nemcsak így lehet megemlékezni Trianonról!

A Rákóczi Szövetség a magyarvagyok2020.hu oldalon egy online időkapcszulát hozott létre, amibe bárki beleírhat a jövő Magyarországának szánt tanácsokat, ötleteket, emlékeket. Az oldal június negyedikén lezárja magát és automatikusan, 20 év múlva fog újra megnyílni, ekkor lehet elolvasni a múlt üzeneteit és tanácsait. Mint írják:

"100 évvel a trianoni döntés után megmaradtunk. Trianon centenáriuma egyszerre gyász és öröm. Gyászoljuk a veszteséget, a szétszakítottságot, de okunk van az örömre, hiszen dacára az elmúlt 100 évnek nem tűntünk el a térképről, nem vesztünk el és bizakodva tekinthetünk a jövőbe."

Az Országház előtt pedig új Trianon-emlékművet avatnak fel - valószínűleg csúszással, mert a járvány ezt is felülírta. A Nemzeti Összetartozás Emlékhelye a föld alá süllyed, fokozatosan csúszik bele a földbe a Parlament épületével szemben. A falakon az 1913-as településjegyzék összes településneve olvasható lesz, a legmélyebb ponton pedig egy óriási, széthasadt gránittömb köré érünk, amelynek közepén egy soha ki nem gyúló örökláng fog emlékeztetni a 100 évvel ezelőtti országcsonkításra. 

A Nemzeti Összetartozás Emlékhelye
A Nemzeti Összetartozás Emlékhelye

Ez csak a három legérdekesebb megemlékezési mód, lesznek avatások, megemlékező műsorok, online beszélgetések, előadások és akciók is, a fontos az, hogy ez után az év után a "Trianon" szó hallatán ne a triatlon ugorjon be" (volt rá példa, akit érdekel a vicces körinterjú, az itt nézheti meg)

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!