Így indul újra az ország - a nyitási menetrend

2021.04.06

Magyarországon már napokon belül megkezdődhet az ország újraindítása - ezek a részletek.

Frissítés: Magyarországon 2021. 04. 07-én megtörténhet a lazítás első fázisa, miután átléptük a 2,5 millió beoltottat. 

Magyarország európai rekorderként már a nem EU tag Szerbiát is megelőzte az átoltottságban - lassan elmondható, hogy már minden negyedik állampolgár védett a vírussal szemben - az ország közel 10%-a pedig már a második oltást is megkapta. A világon ezzel Magyarország a vakcina-toplista előkelő helyén van, így 

az elsők között kezdődhet meg a nyitási folyamat is.

Az első enyhítések 2,5 millió átoltottnál fognak életbe lépni - azaz vagy holnap, vagy holnapután, hiszen addigra elérjük a lélektani határt. A miniszterelnök számításai szerint pedig április 13-ra már a hárommilliós küszöböt is átlépheti ez a szám. 

A nyitás ezekből a lépésekből fog állni a kormányrendelet szerint:

  • A kijárási tilalom az este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszakra módosul.
  • Az üzletek reggel 5 óra és este 9.30 között lehetnek nyitva.
  • Az üzletek, köztük a március 8-a óta zárva tartó üzletek újfajta, négyzetméter-alapú szabályok mentén ugyan, de nyitva lehetnek. Átlagosan 10 négyzetméterenként 1 vásárló lehet az üzletben az új szabályozás szerint.
  • A szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek, így kinyithatnak a fodrászok, kozmetikák és más szolgáltatók.
  • A vendéglátó helyiségek továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben, csak az ott dolgozók tartózkodhatnak ezekben az egységekben. Csak az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében az ehhez szükséges időtartamig mehetnek be az éttermekbe a vendégek.
  • A szállodák továbbra sem fogadhatnak vendégeket, kivéve az üzleti, gazdasági, oktatási tevékenység céljából érkezőket.

A pedagógusok oltását követően az iskolák és óvodák április 19-én indulnak újra. Az esetleges változásokról a kormányzati közösségi oldalakon adnak majd tájékoztatást. 

Forrás: kormany.hu - a KTK közleménye
Kiemelt kép: illusztráció

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!