"Visszanyúlunk a rock gyökereihez, de közben a saját nyelvünkön szólalunk meg"

2022.01.12

Nagyinterjú a közelmúltban nagy népszerűségre szert tett Carson Coma zenekar énekes-dobosával, Héra Barnabással, csak a Konstanson.

Gyakran adtok interjút diákoldalaknak?

Körülbelül 155 naponta szoktunk diákoldalaknak interjút adni, de ez mindig változik és természetesen az időjárástól is függ. Köszi, hogy megkerestél minket, ilyenkor január közepén mindig nyitottak vagyunk egy jó kis beszélgetésre!

Kicsit olyan kívülről nézve a zenekarotok, mintha mindig egy jó hangulatú osztálykiránduláson lennétek. Hogy ismertétek meg egymást, hogyan állt össze a zenekar? Egy suliba jártatok?

Ezt a kérdést valamiért mindig felteszik, de nem jártunk egy suliba, sőt!

Céltudatosan kerestük egymást, és hoztuk be külön-külön a tagokat a zenekarba, mert tudtuk egymásról, hogy igen, ő egy jó billentyűs, jó gitáros, jó dalszerző vagy csak simán jófej. Giorgio Attilával már jó két éve együtt zenélt, amikor engem megkeresett, hogy rokkolhatnánk valamit közösen, de akkor még nem tudta, hogy egyébként dobos vagyok. Bálint perkásként szeretett volna beszállni a CC-be, de jobban billentyűzött, mint bárki, akit akkor ismertünk, úgyhogy Ő az orgonáival együtt Peti is elhozta a zenekarba, hogy aztán ő is üsse egy kicsit azokat a hangszereket. Zsomborral és Giorgioval pedig már a zenekar megalakulása előtt egy évvel szerettünk volna csinálni egy másik együttest: ez az álom 2018 nyarán pedig be is következett, amiért azóta is áldom az Urat.

Mit üzennétek az esetlegesen zenélésen gondolkodó olvasóknak? Hogyan lehet zenekari munkába, vállalkozásba vágni?

Írjatok saját számokat és próbáljatok rengeteget. Ha megírtátok a saját számokat, játsszátok el őket gimis vagy egyetemi bulikon, hogy legyen koncertes tapasztalatotok. Ha látjátok, hogy miként működnek a számok, akkor vegyétek fel őket és jelentkezzetek a Kikeltetőre vagy valami tehetségkutatóra, aminek köszönhetően lehetőleg majd csinálhattok egy nagylemezt valamilyen támogatásból. Ha megcsináltátok a nagylemezt, menjetek el nyáron minél több fesztiválra koncertezni, ősszel pedig írjatok megint minél több új számot. Mi nagyjából így csináltuk. De a gimis évek a legjobb tanulóévek lehetnek a dalíráshoz meg az összeszokáshoz, aztán 18 évesen már kellő tapasztalattal futhattok neki a nagybetűs rokkendrollnak.

Ha zenekart csinálnék és összejönne az első koncertünk, eljönnétek előzenekarnak? Kellene egy Freddie Mercury-stílusú énekes is, Giorgio-t el tudnánk csábítani?

Igen, Giorgionak pedig adjatok hatezer forintot és biztos elvállalja.

Hogy csináljátok, hogy egyszerre több korosztályt is meg tudtok szólítani a zenétekkel? Van titkos összetevő?

Mi sem tudjuk, hogy miért, de a mi szüleink is szeretik a zenénket. Mondjuk valószínűleg azért, mert hangszereken játszunk, és 

visszanyúlunk a rockzene gyökereihez, amit az idősebb generációk is bírnak, de közben pedig a saját nyelvünkön szólalunk meg, ha a dalszövegekről van szó.

A Budapest Parkban élőben láttalak titeket és a hangulat fantasztikus volt, az egész év ilyen jól sikerült?

Koncertek szempontjából hasonlóan jól sikerült az egész év: az egész őszi turnénk teltházas lett és a nyár is elég mozgalmas volt, Attilát pedig felvették az egyetemre.

Mik voltak a vírushelyzetben előállt pozitívumok és negatívumok?

Az abszolút pozitívum a Lesz, Ami Lesz című lemez volt, amit az első karantén alatt írtunk meg és vettünk fel, a negatívumokat pedig szerintem nem kell ismertetni.

Volt olyan koncert, ami nagyon emlékezetes volt nektek? Miért?

Az összes valamiért emlékezetes, valami vicces mindig történik.

A bakelit lemezeteket sokadig próbálkozásra sikerült megszereznem, mert mindig elkapkodták az orrom elől. Hány kiadás volt és hány darab kelt el belőle?

Három kiadás volt belőle és körülbelül 1000 lemez fogyott el. Nem tudom, hogy ehhez mennyi CD és streaming lejátszás jött hozzá, de platinalemez lett, szóval vicces, hogy ez milyen soknak számít. Régen ehhez akár félmillió eladott példány is kellett.

Ki a rímhányó a csapatban, hogy születnek a dalszövegeitek? Közösen ötleteltek?

Általában kész dalötleteket mutatunk a többieknek szöveggel, akkordokkal, néha egy kis hangszereléssel is, hogy milyen víziónk van az adott dologgal kapcsolatban. Giorgio és én írjuk főként a szövegeket, de a többiek is bele-beleszólnak valamibe, ha az nem tetszik nekik, vagy ha van valami vicces ötletük hozzá. Illetve a többiek is hozogatnak az előbb említettekhez hasonló dalötleteket: ilyen volt például Attila basszushimnusza, a 'Mit Sem Érdekel' vagy Bálint olasszá avanzsált 'Il Coccodrillo'-ja is.

Váci suliújság is vagyunk, ezért érdekelne, hogy terveztek-e koncertet a környéken?

A Vénégy fesztiválon játszunk majd nyáron.

Mit üzentek a most alakuló gimis zenekaroknak?

Éljen az elektromos gitár és a lábdob: Zenélni, zenélni, zenélni!

Az ilyen tartalmakért érdemes dolgozni.
Olvasd a Konstanst minden nap!

Kiemelt kép: Konstans grafika

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!