Michl József: Az elmúlt 30 évben a tataiak folyamatosan követelték a kastély felújítását 

2021.05.30

Tata polgármestere válaszolt az Esterházy-kastély átadása kapcsán a Konstans kérdéseire.

Néhány nappal ezelőtt adták át Tatán a felújított Esterházy-kastélyt. Ahogy arról az Origo is beszámolt, a tatai Esterházy-kastélyegyüttes turisztikai fejlesztése elnevezésű projekt 1,5 milliárd forint európai uniós és 900 millió forint hazai forrásból valósult meg, a projektet az országos kastélyprogramot is szervező NÖF valósította meg. 

A felújított kastély emeleti és földszinti teremsorában korhű bútorok és festmények idézik meg a barokk hétköznapok hangulatát. A ma Ausztráliában élő Francesca Esterházy Blackwell jóvoltából számos, a tatai kastélyból elszármazott műtárgy került be a család történetét bemutató kiállításba.

A kastélyban tárlat mutatja be az Esterházy család nemzetközi szerepét és a város fejlődésére gyakorolt hatását. Emellett a látogatók betekintést nyerhetnek a kastély diplomáciatörténeti jelentőségébe, hiszen az Esterházyak korában számos magas rangú eseménynek adott otthont az épület.

Az átadás kapcsán megkerestük Tata város polgármesterét is.

Hogyhogy eddig így állt a kastély? Mi az épület elmúlt évtizedeinek krónikája?

Az Esterházy család kommunisták általi elűzetése után a kastélyból kórház lett, a főépületből pszichiátria. Az épület története ezt megelőzően nagyon érdekes, sajnos minden régi berendezés, bútor, festmény szinte teljesen eltűnt, széthordták. Az 1990-es évektől már üresen állt, folyamatosan születtek az ötletek és az elképzelések. Az elmúlt öt évben már tervek és pályázatok is születtek az állami tulajdonú kastély megújítására, bekerült a kormány kastélyprogramjába is. 

Fotó: Domokos Attila/ kepmas.hu
Fotó: Domokos Attila/ kepmas.hu

Mikor és hogyan kezdődött meg az építkezés, egyáltalán: hogyan merült fel, hogy fel kell újítani az épületet? 

Az elmúlt harminc évben a tataiak folyamatosan "követelték" a kastély felújítását. Minden országgyűlési képviselő programjában szerepelt. 

Mint városvezető fontosnak tartottam én is, hogy tisztelegni tudjunk a Tatát fantasztikusan fejlesztő és a kultúra, a művészetek, a diplomácia, a sportok, köztük a lovaglás igazi fellegvárává építő család emléke, öröksége előtt.

A kastély átadója | Fotó: csodalatosmagyarorszag.hu
A kastély átadója | Fotó: csodalatosmagyarorszag.hu

Az épület belső struktúrája miatt alkalmatlan volt oktatási célra, szállodának, hivatalnak, így szerencsére maradt a főúri életmód bemutatása, azon belül is mint családi élettér bemutatása. A kapcsolódó történelmi emlékek bemutatása is helyet kapott. A kastélykápolna, egy kis rendezvénytér, elegáns kávéház is várja a vendégeket.

Mit terveznek a kastéllyal? Ez az épület nem rondít bele a sokat támadott tatai Öreg-tó kilátásába? 

Ez az első ütem volt, hátra van a park, a kiskastély, a barokk házak megújítása, tervben van egy állandó bábszínház, esetleg művész alkotó ház beillesztése is a meglévő épületekbe. 

Nagy kérdés, hogy a közelben lévő kapcsolódó épületek, a volt lovarda, vagy a lóistálló és ingatlanjaik fejlesztése hogyan és mikor valósul majd meg. 

Ha minden elkészül egyszer, az biztos, hogy a páratlan szépségű Tata igazi központja, szíve lesz a várral és a szintén megújulásra váró Cifra malommal együtt.

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!