Navracsics Tibor a Konstansnak: "A Veszprém-Balaton régió egy egyedülállóan színes és izgalmas vidék"

2023.01.29

A területfejlesztési miniszter Veszprém Európai Kulturális Fővárosi évének apropóján válaszolt a Konstans kérdéseire. Interjúnk!

Miért érdemes ellátogatni Veszprémbe az elkövetkező évben?

Egészen ritka lehetőség, hogy magyar város töltheti be Európa Kulturális Fővárosa szerepét. Ritka és sokrétű lehetőség, hiszen nem csak számunkra válik egy kicsit láthatóbbá Veszprém és a Balaton régió, hanem Európában is nagyobb nyilvánosságot kapunk. 

Megmutathatjuk, hogy mi is vagyunk olyan attraktívak és értékesek, mint egyes népszerű desztinációk Dél- és Nyugat-Európában. 

Számomra mindig is Veszprém volt a legszebb város, de az elmúlt években rengeteg plusz program és kezdeményezés színesíti Európa 2023-as Kulturális Fővárosát. Az utcakép programnak köszönhetően új kávézók, közösségi terek és bárok nyíltak a belvárosban, amelyek nem csak az idelátogató vendégeket szolgálják ki, de a veszprémiek számára is lehetőséget kínálnak a város "újrafelfedezésében". Számomra ezek, a helyiek számára is értékes projektek a legfontosabbak, de természetesen az egész év során egymást érik a fesztiválok, kulturális programok és koncertek Veszprémben és az egész régióban.

Van személyes kedvence?

Ha egy ilyet kellene kiemelnem, mindenkinek jó szívvel ajánlom a Magyar Mozgókép Fesztivált, ami a hazai filmes szakma és a közönség kiváló találkozási és szórakozási lehetősége.

Milyen fejlesztések valósulnak/valósultak meg a kulturális fővárosi év apropóján?

Nehéz lenne minden fejlesztést tételesen felsorolni, hiszen az egész régió részt vesz a programsorozatban. A Balaton régióban több közösségi teret és koncerthelyszínt is támogattunk, Salföldön alkotóházat építettünk, Veszprémben pedig több kisebb beruházás és útfelújítás mellett felújítottuk és funkcióval láttuk el az évtizedek óta romosan álló egykori gyerekkórház épületét, újjáépítettük a híres Ruttner-házat, de elsősorban nem az infrastrukturális fejlesztésekre koncentráltunk, hanem a programokra és a közösségépítésre.

Mikorra készül el a Vár?

A Vár felújítása nem az Európa Kulturális Fővárosa beruházása, hanem a Főegyházmegye saját projektje. Természetesen igyekszünk mindenben támogatni a munkálatokat, de a menetrendet nem mi szabjuk. Az eredeti tervek szerint 2026-ra lesz teljesen kész a várnegyed, de a megújult bazilika már most májusban megnyitja kapuit.

Navracsics Tibor jogász, politológus, egyetemi docens, politikus. 2006-tól 2014-ig országgyűlési képviselő, 2010 és 2014 között miniszterelnök-helyettes, majd azt követően öt évig az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa. 2022 óta ismét a kormány tagja, területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter. Jelenleg a KDNP frakciójának tagja. Három gyermek édesapja.

Hogyan értékeli a megnyitót, milyen a program fogadtatása helyben?

Úgy gondolom, hogy világszínvonalú megnyitót bonyolítottunk le és minden veszprémi méltán lehet büszke a városra.

Olyan jól szervezett, látványos kulturális programban volt részünk, amiben mindenki megtalálhatta a számára izgalmas részleteket.

Váratlan, de annál szebb meglepetés volt a hóesés, ami még hangulatosabbá varázsolta az ünneplő várost. Én személy szerint csak pozitív visszajelzéseket hallottam a megnyitóval kapcsolatban és azok is elismerően nyilatkoztak az estéről, akik korábban egy kicsit szkeptikusak voltak az évadot illetően.

Milyen értékek találhatók meg Veszprémben és a környék településein? Miért érdemes ezekre európai szinten is figyelni?

A Veszprém-Balaton régió egy egyedülállóan színes és izgalmas vidék, hiszen a Bakony vonulatairól és a tó vonzáskörzetéről elfogultság nélkül kijelenthető, hogy Magyarország leggyönyörűbb tája. Már 2023 előtt is olyan kulturális pezsgés jellemezte a környéket, ami nem csak a közelből, de az egész országból vonzotta a kikapcsolódni, feltöltődni vágyókat. 

Azok a fesztiválok és kulturális attrakciók, amelyek már évek óta jelen vannak Veszprémben és a régióban, idén még nagyobb hangsúllyal fognak megjelenni az új elemek mellett. Nem mehetünk el szó nélkül a környék gazdag bor- és gasztrokulturája mellett sem. Itthon is egyre több nemzetközileg elismert vendéglátóhely létesül, ahol nagy hangsúlyt fektetnek a helyi alapanyagokból készült tájételek bemutatására és a Balaton borrégió tételeinek népszerűsítésére. 

Ezek az értékek és kezdeményezések olyan hívóerővel bírnak, amelyek bármelyik európai desztinációval felveszik a versenyt. 

Mindenkit arra bátorítok, hogy látogassanak el Veszprémbe és a Balaton régióba 2023-ban és legyenek részesei Európa Kulturális Fővárosának!

Az EKF megnyitójáról készített beszámolónk itt olvasható.
A Konstanson foglalkozunk közélettel, de pártpolitikával csak a legritkább esetben, minden oldal bemutatásával. Politikai írásaink alapelveiről és oldalunk értékeiről itt lehet informálódni.
Kiemelt kép: Ajpek Orsolya/Telex; Konstans grafika

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!