"Minden a váci Piárban kezdődött" - az országos bajnok Pistyúr Bence a Konstansnak

2021.09.15

Pistyúr Bence, a Váci Piarista Gimnázium testneveléstanára és a 2021-es hosszútávú triatlon országos bajnoka válaszolt kérdéseinkre. 

Konstans in English.
Ez a cikkünk elérhető angolul is!

Az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy rengeteg befektetett munka van ebben a győzelemben. Mégis, mennyire sok ez a munka? 

Az Ironman iránti rajongásom 14 éves koromra tehető. Abban az időben hallottam róla testnevelő tanáromtól. Mikor megtudtam a távokat (3,8 km úszás, 180 km kerékpár, 42 km futás), azonnal eldöntöttem, hogy egyszer megcsinálom. Szóval - ahogy az általában lenni szokott :) - minden a váci Piárban kezdődött. 

2014-ben kezdtem tudatosan készülni erre a távra. Az edzéssel töltött órákat folyamatosan növeltem. Jelenleg hetente 18-20 órát töltök edzéssel, mikor az iskolában tanítási szünet van próbálom kihasználni, hogy több időt tudok az edzettségem növelésére fordítani, ilyenkor 25-28 órát is sportolok. Mivel nem ebből élek, komoly logisztikát igényelnek a hétköznapok, család-munka-edzés. Általában naponta két edzésem van, egy kora hajnali és ha szerencsém van, lyukasórában vagy este. Hétvégente jut időm a hosszabb terjedelmű edzésekre. 

Pistyúr Bence tanórán | Fotó: Ókovács Benedek/Konstans
Pistyúr Bence tanórán | Fotó: Ókovács Benedek/Konstans

Mi volt az első dolga a befutás után? Nem tűnt szomorúnak... 

A befutás utáni pillanatban nem hittem el, hogy ez valóban megtörtént velem. Nagyon boldog voltam, 

hosszú évek munkája érett be, s tudom, hogy mennyi áldozat és lemondás van a bajnoki cím mögött. 

Valóra vált egy álmom. Természetesen ez egyedül nem ment volna. Egy szerető, támogató család van mögöttem, akik nemcsak a versenyeken segítenek, hanem elviselnek a hétköznapokon, hétvégéken. A programok terén alkalmazkodnak hozzám, s a nehéz pillanatokban bátorítanak. 

Milyen érzések kavarogtak Tanár Úrban a rajtszalag előtt? Voltak nehéz szakaszok?  

Ez volt az 5. hosszútávú triatlon versenyem, a korábbi évekhez képest meglepően jól aludtam a versenyt megelőző éjszaka. Eddigiekben mindig volt bennem egy félelem, viszont múlt hét vasárnap nagyon vártam a rajt pillanatát. Kellemes izgatottsággal álltam a Balaton vizében a rajtot várva. Természetesen voltak nehéz pillanatok. Kerékpáron az utolsó 60 km-t nem élveztem. A hőmérséklet magasabb lett, s ezzel párhuzamban a szél is felerősödött. Az emésztésemmel némi problémám is akadt, szerencsére sikerült átvészelni. A bringa után az első 5 km volt igazán nehéz. A maradék 37 kilométert egészen fókuszáltan teljesítettem.

A befutás pillanata | Fotó: képernyőkép, Facebook
A befutás pillanata | Fotó: képernyőkép, Facebook

A nyárias időben Pistyúr Bence 9:06:52 óra alatt teljesítette a 3,8 kilométer úszásból, 180 kilométer kerékpározásból és zárásként a maratoni (42.195 kilométer) lefutásából álló viadalt. A győztest Szilágyi Péter (Tiszakécske) és Plesz Botond (Balatonman) követte a második, illetve harmadik helyen - írta meg az NSO.

Kiemelt kép: Ókovács Benedek/Konstans

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!