Szakál Ádám: "A betlehemi történet arról is szól, hogy vannak olyan körülmények, amikkel nem tervezhetünk"

2021.12.24

Karácsonyi-újévi interjú a piarista tartományfőnökkel, csak a Konstanson. 

Mi az idei karácsony üzenete? Igazi sablonos toposz, minden évben meg lehet kérdezni.

Igen, az egyházi év periodikus. De ez is a jó benne. Minden évben újra tudunk gondolni a karácsony alkalmával fontos kérdéseket az életünkben, de mindig vannak újdonságok is.

Az én megértésemben ebben az évben az a fontos, hogy a körülményekben értelmezzük a karácsonyt. A karácsonynak van története, a jóslatok beteljesülnek. Érdemes arra gondolni, hogy mik azok a jóslatok, amik most teljesülnek be. Érdemes a múltba tekinteni, hogy mire jöttünk most rá, amire eddig nem.

Ugyanakkor ez a betlehemi történet arról is szól, hogy vannak körülmények, amikkel nem tervezhetünk. Jászol van, hideg van, fázik az Üdvözítő.

Mi az a körülmény, amit idén el kell fogadni? Ezeknek a körülményeknek köszönhetően viszont rájöhetünk másra is: az Üdvözítő nem csinnadrattával, pompával érkezik, hanem rögtön hozzánk, megközelíthetően. A mi kis ajándékainkat is oda tudjuk adni, ezek többet érnek, mintha nagy diadalmenettel érkezett volna Jézus Krisztus.

Hogyan telt a tartomány éve összességében?

Nehéz év volt. Küzdeni kellett, hogy az oktatási, nevelési tevékenységünk hátterét megteremthessük. Örülünk, ha ezt a diákok nem veszik észre, de sokan dolgoznak a háttérben azon, hogy finanszírozhassuk, fenntarthassuk a munkánkat. Emellett a világban is van egy komoly elbizonytalanodás, a tanárok önértékelésében is voltak megingások, tehát ez tényleg egy fárasztó év volt. Idén ezek a problémák inkább tornyosultak, mint megoldódtak, ezért kollegáim nevében is még egy kis türelmet kérek a diákoktól.

Minden fényárban úszik, programok, vásárok vannak, külsőségekben látszik már a karácsony. Hogyan lehet a belsőnket is felkészíteni a karácsonyra?

Rendtársaim körében lázadónak számítok, évekig igyekeztem meggyőzni szerzetestársaimat arról, hogy nem kell karácsonykor ajándékozni.

Sikerült?

Nem. Ebből megtanultam, hogy fontos a karácsonyi ajándék.

Ebben is türelmet kér?

Igen, igen (nevet). 

Ugyanakkor azért mondogattam ezt, hogy legyen időnk figyelni. Lehet, hogy egyébként az ajándék személyességére kell fókuszáljunk, vagy arra, hogy mennyivel fontosabb az ajándék fogadása, mint az adása. Régebben az ajándékok gesztusértékűek voltak. Lehet, hogy azért változtunk meg és akarunk nagy, csillogó ajándékot adni, mert nem hisszük el, hogy a másik a szeretetünkre vágyik. Azt gondolom, hogy ezt jó újragondolni, főleg felnőttkorban.

Ahogy egyre érettebbek vagyunk, meg kell értenünk, hogy 

a fogadás lényegesebb, mint az adás, hiszen ez is egy szeretetadás, amivel az ajándékozóra is visszahatunk.

Milyen évnek néz elébe a piarista rend Magyarországon és a világon?

Rendkívül izgalmas év elé nézünk. Januárban Mexikóban egyetemes káptalan lesz, ahol minden provinciális és kísérőik összegyűlnek. Mindig nehéz megfogalmazni a piarista üzenetet az egész világra, látom, hogy milyen javaslatok, dokumentumok készülnek, izgalmas lesz. 

Megpróbálunk választ adni a kérdésre, hogy milyen piaristára van szüksége az iskolának, a gyerekeknek ebben a változó, ingoványos korban. 

Arra is választ kell találnunk, hogy mi a lényege tanárságunknak, szerzetességünknek. Magyarországon is fontos kérdés, de mindenhol nagy szereppel bír.

A következő tanévben a magyar provincia is káptalanra készül. Hasonlóan izgalmas, talán kicsit konkrétabb kérdésekben fogunk gondolkodni. 2022 a vírus értékelésének, az azt követő újragondolásnak is az éve lesz. Bízom benne, hogy vidám és jó válaszokat találunk és nem csak szomorkodunk, hanem, ahogy a betlehemi üzenet is mondja, megnézzük a körülményeket, elfogadjuk a nehézségeket és felismerjük, hogy velünk az Isten, s így megtaláljuk a szükséges megoldásokat. Ez a következő év kihívása. 

Kiemelt kép: Ókovács Benedek/Konstans

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!