"Dohányzás nélkül mindenkinek jobb lenne" - Wettstein József a Konstansnak

2021.11.30

Iskolai kampányt indított diákok egy csoportja a dohányzás ellen. Interjú a csapat kísérőjével.

Kik viszik ezt a kampányt? 

November 17-én, szerdán az iskola hittárs-képzésben résztvevő diákjai megindították a dohányzás elleni kampányunkat. A hittárs-képzésre a 11.b és 11.c osztályból azok a diákok jelentkeztek, akik a hitbeli ismereteik gyarapítását társadalomformáló tevékenységgel is össze szeretnék kötni, vagyis keresztény hitüktől indítva konkrétan már most, diákként is szeretnének tenni a világ jobbá és igazságosabbá alakításáért (HIT-TÁRS: HIT és TÁRSadalom-formálás).

Milyen módszereket alkalmaznak a kampányban?

A hittárs-diákokkal a teremtésvédelem és életvédelem témakörökkel foglalkozva kerestük olyan cselekvés lehetőségét, amely által mi, kis emberek, akik pl. nem tudjuk a nagy klíma-konferenciák eredményeit befolyásolni, - mégis ki tudjuk fejezni a jövő iránti felelősségérzetünket, és konkrétan tudunk tenni a saját környezetünk jobb jövőért. A dohányzás kérdése pont ilyen terület, mert sajnos a szűkebb környezetünkben is jelen van, ugyanakkor sokszor pont negatív kortárs-hatások viszik bele a fiatalokat, és éppen a gimnáziumi évek alatt kezdik el. E folyamat ellen pozitív kortárs-hatást szeretnénk gyakorolni osztálytársakra, barátokra, - egy kis jellel, amely a felelősségérzet kifejezője.

Nyolcadik osztálytól kezdve felfelé minden osztályba tíz percre bement egy kis hittárs-csapat (2-4 diák), akik röviden nemcsak a dohányzás egészségkárosító hatásait említették meg, hanem a környezetet szennyező és a bolygónkra gyakorolt pusztító hatásairól is szóltak. Majd kiosztották e témákat részletesebben tárgyaló kis füzetet, és egy kis karkötőt is adtak mindenkinek, amellyel a diákok egy pozitív kihíváshoz csatlakozhattak.

Mi ez a karkötő? Hogyan tud ez segíteni?

A karkötő felirata ez: 

Nem gyújtok rá. Hogy mindenkinek jobb legyen! 

A kihívás lényege az, hogy viseljék a diákjaink ezt a karkötőt, és ezáltal erősítsék önmagukban és egymásban a jót, támogassák önmagukat és egymást a jó irányába. Aki nem dohányzik, azt segítse a többi nem-dohányzó társa, hogy ne is kezdje el, és ő is jó példa legyen mások felé. Aki már néhányszor rágyújtott, azt segítse a karkötős közösség, hogy ezentúl ne tegye, aki pedig gyakran cigarettázik, azt - mindenféle ítélkezés nélkül - segítsék a többiek, hogy szokjon le, hagyja abba, önmaga miatt és mások miatt is. Az is hordhatja a karkötőt, aki egyszer-egyszer elbukik és rágyújt, - de elbukása után fordítsa befelé a feliratát, másnap reggel pedig újra indítsa fel a jó szándékát, és fordítsa vissza a feliratot.

Mi a céljuk a kampánnyal? 

Tudjuk, hogy a dohányzás témája igen összetett kérdés, sokféle tényező viszi bele a fiatalokat, - de 

komolyan reméljük, hogy a kampányunkkal tudunk segíteni abban, hogy a jövő iránti keresztény felelősség konkrét megvalósításaként piarista iskolánk diákjainál a dohányzás számottevően visszaszoruljon, sőt megszűnjön. 

Mindenkinek jobb lesz, a bolygónak és nekünk is. 

A Wettstein Józseffel készült 2019-es interjúnkat itt lehet elolvasni. 

Kiemelt kép: Ókovács Benedek/Konstans

Támogatott tartalom
A Konstans támogatja a nemes ügyeket.

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!