Halló? Tokió? Vinnénk az érmeket!

2021.08.03

Elképesztő éremesőre ébredhettünk, beindult a kajak-kenu. 

Parádés verseny után Kopasz Bálint arany-, Varga Ádám ezüstérmet szerzett kajak egyes 1000 méteren a tokiói olimpián. A Kozák Danuta, Bodonyi Dóra duó pedig bronzérmet nyert K-2 500 méteren a tokiói olimpián. A szám másik magyar egysége, Csipes Tamara és Medveczky Erika negyedikként ért célba.

Az ötszörös ötkarikás bajnok, 34 éves Kozák ebben a számban címvédőként indult a japán fővárosban, az öt arany és egy ezüst után a mostani az első olimpiai bronzérme.

A dobogó királyai

A K-1 1000 méteres számában a magyarok legutóbb az 1968-as mexikóvárosi játékokon örülhettek győzelemnek Hesz Mihály révén, de érmet is 1976-ban szereztek legutóbb, akkor Csapó Géza második lett.

Olimpián mindeddig utoljára 1996-ban, Atlantában fordult elő, hogy egy versenyszámban két magyar is dobogóra állt, akkor 200 méteres mellúszásban Rózsa Norbert, Güttler Károly volt a sorrend az első két helyen.

Az öt éve tizedik, világ- és Európa-bajnoki címvédő Kopasz rögtön a start után kivált a mezőnyből a 2018-ban vb-győztes portugál Fernando Pimentával, Varga pedig az első 250 méteren az 5-6. helyen haladt. Féltvánál már Kopasz, a győriek 24 éves kajakosa vezetett, akit a célig már nem is tudott utolérni a mezőny, fölényes győzelmet aratva szerezte meg pályafutása első olimpiai bajnoki címét. Mögötte ugyanakkor óriási csata alakult ki, s a kiválóan hajrázó, ötkarikás újonc, 21 éves Varga Ádám mindenki mellett elment, a végén még az elfáradó Pimentát is megelőzte négy századmásodperccel, és a szoros befutó után övé lett az ezüstérem.

Az aranyérmes Kopasz Bálint (k), az ezüstérmes Varga Ádám (b) és a bronzérmes a portugál Fernando Pimenta (j) | Fotó: MTI/Kovács Tamás
Az aranyérmes Kopasz Bálint (k), az ezüstérmes Varga Ádám (b) és a bronzérmes a portugál Fernando Pimenta (j) | Fotó: MTI/Kovács Tamás

Érkezett egy bronz is - csak szólunk

A Kozák Danuta, Bodonyi Dóra duó bronzérmet nyert K-2 500 méteren a tokiói olimpián. A szám másik magyar egysége, Csipes Tamara és Medveczky Erika negyedikként ért célba.

A keddi döntőt a K-1 200 méter után aratott diadalát követően második aranyát szerző új-zélandi Lisa Carrington és társa, Caitlin Regal nyerte a lengyel Karolina Naja és Anna Pulawska előtt.

Az új-zélandiak szinte kilőttek a rajtból, ötven méter után már fél hajós előnyre tettek szert, s ezt csak növelték a táv hátralévő részében. Egyik magyar páros sem kezdett igazán jól, de Kozákék féltávnál már a harmadik helyen haladtak, Csipesék hetedikként lapátoltak az ellenőrző pontnál. 

A hajrához közeledve látszott, hogy Carringtonékat ezúttal nem lehet beérni - végül egy hajóhosszal előbb értek a célba, mint a riválisok -, mögöttük azonban nagy csata alakult ki az érmekért. A lengyelek bírták a végét is, a friss Európa-bajnok Kozák és a szolnoki Bodonyi pedig a harmadik helyen ért be, közvetlenül a táv második felében javító honvédos duó, Csipes és Medveczky előtt.

A bronzérmes Bodonyi Dóra (b) és Kozák Danuta | Fotó: MTI/Kovács Tamás
A bronzérmes Bodonyi Dóra (b) és Kozák Danuta | Fotó: MTI/Kovács Tamás

A Ferencváros ötszörös ötkarikás bajnoka, a 34 éves Kozák ebben a számban címvédőként indult a japán fővárosban, az öt arany és egy ezüst után a mostani az első olimpiai bronzérme.

A kajak-kenu versenyek szerdán folytatódnak.

Ez a tokiói magyar küldöttség hetedik, nyolcadik és kilencedik érme, a mérleg most 3 arany, 3 ezüst és 2 bronz.
Eredmény:
férfi K-1, olimpiai bajnok:
--------------------------
1. KOPASZ BÁLINT (MAGYARORSZÁG) 3:20.643 p
2. VARGA ÁDÁM (MAGYARORSZÁG) 3:22.431
3. Fernando Pimenta (Portugália) 3:22.478

női K-2 500 m, olimpiai bajnok:
-------------------------------
1. Lisa Carrinton, Caitlin Regal (Új-Zéland) 1:35.785
2. Karolina Naja, Anna Pulawska (Lengyelország) 1:36.753
3. KOZÁK DANUTA, BODONYI DÓRA (MAGYARORSZÁG) 1:36.867
4. CSIPES TAMARA, MEDVECZKY ERIKA (MAGYARORSZÁG) 1:37.114

MTI
Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!