Kármán Szabolcs.

2021.03.24
Fekete zászló a piarista gimnázium homlokzatán. | Fotó: Facebook
Fekete zászló a piarista gimnázium homlokzatán. | Fotó: Facebook

Egy hete érkezett a tragikus hír, az egész iskola, és a kosdi önkéntesek is emlékeznek. Összeállítás.

Kármán Szabolcsra, a váci Piarista Gimnázium és Kollégium vasárnap elhunyt rendszergazdájára emlékezik az egész gimnázium közössége. Először Kalász Ákos, igazgató gondolatai következnek. 

"Szabolcs 1992 szeptemberében érkezett iskolánkba kamasz fiúként - diákként. Tanulmányait az újraindulást követő második váci piarista évfolyamban végezte Vereb Zsolt atya osztályában.

2015-ben tért vissza egykori gimnáziumába - immár férjként, apaként, rendszerfejlesztő informatikus-technikusként. Családjával feleségével és kisfiával Őrbottyánban élt.

Életvidám, másokhoz természetességgel kapcsolódó, környezetét derűvel eltöltő ember volt. Munkájában pontos, önfeláldozó és jó szakember volt. Mindig azt kereste, hol és kin tud segíteni. Türelmessége, szakmai hozzáértése, emberszeretete nagyon termékenyen kapcsolódott össze figyelmességével és segítőkészségével. Az iskolát a magáénak tekintette, mert az övé is volt. Minden megoldandó feladatához nyitottsággal, elköteleződéssel állt. Nyitott volt a tanulásra és az inspiráló közös gondolkodásra, a problémák kreatív és szellemes megoldására. Igazi csapattag volt. Szabolcs azt is kereste, hogyan tud az iskola diákközösségéhez közvetlenül kapcsolódni. Számos alkalommal vezetett és kísért lelkigyakorlatot. Humora, világképe, életszemlélete belső békéről árulkodott. Szabolcs Istenszerető, mélyen hívő ember volt. Építő tagja volt az őrbottyáni katolikus közösségnek is. Nagyszerűen zenélt, gitározott, de más hangszereket is szívesen megszólaltatott. Szentségimádások, keresztút, szentmise - zenei tehetségét örömmel állította a liturgikus szolgálatba is. Szabolcs örömmel alkotott. Zenét, használati eszközöket, informatikai programokat. Szabolcs szívélyes társaság volt, remek kolléga, kedves barát, kiváló ember.

Betegségének első napjaiban is velünk volt, segíteni szeretett volna betegágyából is. Végül a szemünk előtt fogyott el az ereje. Erőtlenségében kórházi kezelésre szorult. A Szabolcsot ismerő barátok, sok 100 jószándékú ember imakört alkotva fohászkodtak a gyógyulásáért. És jó úton járt a gyógyulásban. Azonban drámai és gyors fordulat állt be állapotában. Szabolcs meghalt! Most az ima egyetlen sorát halljuk fülünkben: ...legyen meg a Te (üdvözítő) akaratod! Az Isten hazahívta Szabolcsot. Nekünk fájdalmas, nehéz megérteni, hitünket próbálja és erősíti ennek elfogadása. Hiánya átjár bennünket, barátait, kollégáit, de legjobban szeretett feleségét, fiát és édesapját, akik szívükből gyászolják, gyászoljuk. A vigasztaló Szentlélek töltsön el mindannyiunkat!

Szabolcs, hiányzol! Szeretettel és példaként gondolunk rád! Vigyázunk hozzánk járó 11 éves fiadra és családodra! És nem hisszük el, hogy nem találkozunk most egy darabig, de hisszük, hogy majd... újra... De ahhoz imáidra is szükségünk van. Imádkozz értünk, Szabi! Kérlek!"

- írta a gimnázium igazgatója az iskola hivatalos oldalán megjelent cikkben. 

Illusztráció | Fotó: Adobe Stock
Illusztráció | Fotó: Adobe Stock

Aradi László Tanár Úr megkeresésünkre fogalmazta meg gondolatait és emlékeit Kármán Szabolcsról.

"Amikor bemegyek az informatikusokhoz, tudom, hogy minden meg lesz oldva. De a legfontosabb mozzanat mégiscsak egy jó beszélgetés. Árpi és Szabi irodája egy külön világ, 'mindenről' tudunk beszélgetni: élet, autók, zene, étel, technológia. Az irónia, nevetés elmaradhatatlan, miközben pletykák és nagy gondolatok születnek, például a Dóm melletti parkolás metafizikája: "lassan már hajnal 5-re kell ideérni, hogy legyen helyünk." 

Szabi egyébként a 12.b acélidegzetű hangmérnöke is volt a tavalyi szalagavatón: "Nagyon hangos a dob, mindent elnyom", "De hát pianissimoban ütöm." A hangosítás profi volt, mindig számíthattunk Rád kedves Szabi, nem beszélve a hangszerelés tanácsaidról, amit lépten-nyomon megfogadtunk.

Amikor bemegyek az informatikusokhoz ... ott leszel velünk, Szabolcs."

Vass Bálint atya is a 2023a.hu megkeresésére emlékezik vissza az iskola rendszergazdájára:

"Kármán Szabolcs segítőkész, derűs kolléga volt, akivel, bár informatikus volt, pasztorális ügyekben sokszor dolgoztunk együtt. Vállalt csoportvezetést lelkigyakorlatokon, vagy rekollekciók, bűnbánati liturgiák alkalmával zenei kísérést, illetve miséken akolitus lévén áldoztatást. Értetlenül állhatunk a tény előtt, hogy annyi ima ellenére, miért pont egy ilyen embert vett el tőlünk az Isten.

Tudjuk, hogy Szabolcs kórházi tartózkodása idején olyan pillanatokat élt meg, amikor szinte lélegzetről-lélegzetre élt. Halála napján apró betekintést kaptam ebbe a megnyúlt időbe, ahol egy nap nem napszakokból, nem is órákból vagy percekből, hanem másodpercekből áll. Penc felől Keszeg irányában bicikliztem felfele az emelkedőn azzal az elhatározással, hogy nem fogok út közben megállni. Az egy-két kilométert az elején 50 méterenként, később méterenként, félméterenként, majd tízcentinként róttam egészen addig, míg végül letettem a lábam. A távolság csökkenése ellenére egyre hosszabbnak tűnő tekerésben a fizikum esdte a pihenést. Kifulladtan zihálva hányinger kerülgetett, és arra gondoltam, nem baj, most ezt tudtam nyújtani…

Azt hiszem, hogy meg kell fordítanunk a fenti mondatot Szabolcs esetében: 

annyi ima után, az Isten elfogadta az ő küzdelmét, és magához vette, akit annyira szeretett. 

Persze kis családja itt maradt, és felfogni sem tudjuk a terhet, amit most hordozniuk kell. Értük imádkozom hát Szabolcshoz, akit a Jóisten égi pártfogóul melléjük rendelt. "


Sikerült elérnünk a kosdi Önkéntes Településfejlesztő Közösséget is, ahol Kármán Szabolcs rendszeresen önkénteskedett. Zombori Zsuzsanna, az ÖNTEK elnökének gondolatai következnek: 

"Szabi a LÖZ-zenekar (Lelkes Önkéntes Zenészek) oszlopos tagja volt. A kosdi önkéntesek jótékonysági rendvezvényein gondoskodtak a háttér zenéről, nagyon nagy sikerrel.

Azért vállalta el ezt a feladatot,mert az önkéntességével olyan tevékenységet végzett, ami mások életének jobbítását célozza meg.

A saját kvalitásaival háttérben akart maradni,így vált csapatunk részévé. 

Alázatos, boldog, csupa szív embert ismerhettem meg a személyében.

Imádtam a próbákat hallgatni. Leírhatatlan, ahogy készültek, alázattal, hittel, minden jótékonysági rendezvényünkre. Vidámság és jókedv ölelte körül a próbákat.

Az ÖNTEK sikere a LÖZ sikerei is.

Személye pótolhatatlan!  

"Isten azért teremtette a zenét,hogy szavak nélkül tudjunk imádkozni."
John Lennon "

Az ÖNTEK egyik rendezvényén. | Fotó: Zombori Zsuzsanna
Az ÖNTEK egyik rendezvényén. | Fotó: Zombori Zsuzsanna

Mózes Csaba, a LÖZ vezetője is az önkéntességgel kapcsolatban emlékezett Kármán Szabolcsra:

"Mondhatni gyermekkorunk óta ismerjük egymást. Korábban sok sok zenei szolgálatban vettem részt először vele, majd később akkor még barátnőjével, mostani feleségével Mártival kiegészülve hárman is.

Szabi karizmatikus személyiség lévén tele volt lélekkel, alázattal és szeretettel, melyet mások felé is sugárzott.

Példamutató életet élt vallásosságában, családi és hétköznapi életében is.

Mindig lehajolt azokhoz akiknek segítségre volt szükségük.

Amikor megkerestük őt a rendezvényeken történő zenei szolgálattal, igent mondott, mert mindig egy egy jó ügyért "szolgálhattunk".

Nem szeretett kiállni a hallgatósággal szemben, de mivel háttérzenéről volt szó, nem mi voltunk reflektorfényben, így vállalta a kihívást.

Mind zeneileg, mind személyiségével emberileg nagyon sokat tett hozzá ezekhez a közös szolgálatokhoz, melyeket mindig jó hangulatban és egyre magasabb színvonalon sikerült megvalósítani. Az igazi zeneisége azonban az egyházi karizmatikus dalok magas szintű előadásában volt. 

Az Őrbottyáni Szeráfok kórusával minden hónapban az ottani, időnként  a veresegyházi gitáros miséken, és egyéb rendezvényeken is hirdette végtelen Istenünk szeretetét, jóságát a zene hullámain keresztül.

Hatalmas űrt hagy maga után mindenütt, ahol csak megfordult élete során."

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem helyezünk el cikkajánlatot.

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!