Svédország a bajnok, véget ért a kézilabda európa-bajnokság

2022.01.30

Fordulatos meccsen kerekedtek felül a skandinávok. 

A részben magyarországi rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság döntőjében Svédország és Spanyolország mérkőzött meg az aranyéremért. A január 30-án, a budapesti MWM Dome-ban lejátszott meccsen 14 238 néző előtt végül a skandináv csapat diadalmaskodott.

A spanyol válogatott zsinórban negyedszer jutott be az EB döntőjébe, és 3. aranyérméért szállt harcba a svédekkel. A skandináv ország csapatának legutóbb 2002-ben sikerült nyernie, ráadásul az idei EB csoportkörében már találkozott a két csapat, és az a meccs a spanyolok győzelmével zárult (32-28). 

Így talán a spanyolok számítottak az esélyesebbnek, de tudjuk, hogy egy ilyen fontos meccsen a világ legjobb csapatai között bármi megtörténhet. 

Az első félidőben a svédek játszottak jobban, szinte végig lépéselőnyt tudtak tartani a spanyolokkal szemben, de a végére fordult a kocka, és hála Ángel Fernandez és Aleix Gómez góljainak, sikerült az ibériaiaknak a fordítás, így egygólos előnnyel mehettek pihenni a szünetben (12-13).

A második félidő is kiegyenlített játékot hozott, majd Oscar Bergendahl-nak köszönhetően sikerült a svédeknek visszaszerezniük a vezetést. A spanyoloknak azonban sikerült ismét ledolgozniuk a hátrányt, így az utolsó percre döntetlennel fordult a két csapat (26-26). Az utolsó másodpercekben a svédek időn túli hetest harcoltak ki: egyetlen lövés döntött tehát a trófea sorsáról, ugyanis Niclas Ekberg kegyetlenül bevágta a labdát (27-26), 

így története során ötödször emelhette a magasba a trófeát Svédország válogatottja.

Kiemelt kép: Konstans grafika/MTI/Szigetvári Zsolt

#kézilabdaEB #hírszerző

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!