Kézilabda-EB: Felejthetetlen meccsen érkezett az első magyar győzelem

2022.01.16

Felejthetetlen, meccsen, 31-30-ra győzött a magyar férfi kézilabda-válogatott, megvan az első győzelem a csoportkörben.

Az alacsony- és magas vérnyomású kézilabdaszurkolók sem maradhattak nyugodtak vasárnap este, a hazai rendezésű kézilabda-EB második magyar érintettségű meccs ugyanis hihtetelenül idegtépőre sikeredett. A végső eredmény beálltáig hétszer fordult az állás.

Az MVM Dome nem látott még sok mérkőzést, de a mai biztosan beleégett a szurkolók és a csapat emlékezetébe is. 

A portugál válogatott a párbaj kezdetén gyorsan három pontos előnyre tett szert, melyet csak a 15. percre tudott ledolgozni válogatottunk, így először az európa bajnokságon magyar vezetés állhatott be. A félidő előtt, 12-12-es állásnál viszont utolértek minket a portugálok, a szünetet jelző dudaszóra már 14-15-ös hátrányban volt a magyar válogatott. 

15 perc nem hosszú idő. Ennyi ideje volt Gulyás István szövetségi kapitánynak helyrerázni a csapat önbecsülését. 

Valószínűleg ebben sikeres is lehetett, ugyanis a szünet után a kapuba beálló Székely egy hetes kivédésével kezdte meg a félidőt. 

A 40. percig egymást váltva érkeztek a gólok, a két csapat nem tudott jelentősebb előnyre szert tenni, 21-21. Itt érkezett két irgalmatlan Székely-védés, elöl Máthé és Rodriguez Pedro is betalált, ezzel két pontos előnyre tettünk szert. 

10 perccel a vége előtt sikerült tovább növelni a vezetést, 27-24-re magabiztosan vezetett a magyar válogatott. 28-26-os állásnál kért időt a magyar vezetés, a vége előtt mindössze 6 perccel. Sajnos ezt követően több elhibázott magyar megmozdulás is becsúszott, az utolsó percekre egy pontra olvadt előnyünk. 

A legutolsó perc története felér egy apokaliptikus filmszéria záródarabjának végjáték-fináléjának hangulatával.

Elöl Lékai dobta be a Szita elleni szabálytalankodásért nekünk ítélt hetest, így 30-29-nél alig több, mint fél percük maradt a portugáloknak. És mit ad Isten, egyenlítettek. A torna csoportkörének szabályai pedig világosak, nincs hosszabbítás, mert nem kell feltétlenül eldönteni a mérkőzést ezen a szinten. De egy döntetlen a magyar csapat számára a továbbjutás álmának szertefoszlását jelentette volna. 

12 másodperc, ennyi maradt. Az időkérést követően a gyors akciót Máthé Dominik védhetetlen dobása zárta, ezzel végleg eldőlt a találkozó: 31-30. 

A győzelemmel megmaradt a magyar csapat továbbjutási esélye, de a következő, Izland elleni találkozó is hasonlóan fontos lesz. Január 18-án 18 órakor tehát érkezik az újabb összecsapás, addig is, hajrá, magyarok!

Eredmény, csoportkör, 2. forduló, B csoport:
Magyarország-Portugália 31-30 (14-15)
--------------------------------------
MVM Dome, v.: Horácek, Novotny (csehek)
lövések/gólok: 46/31, illetve 42/30
gólok hétméteresből: 6/5, illetve 5/5
kiállítások: 12, illetve 12 perc

A kézilabda-EB-ről itt is írtunk. 

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Nem kérdés, hogy hol az igazság: Böjte Csaba atya az elmúlt évtizedekben a Kárpát-medence, talán az egész kontinens egyik leghitelesebb emberévé vált. Nem Facebook-posztokkal, nem sírással, panaszkodással és másokra mutogatással, hanem alázatos, szeretetteljes, odaadó munkával.

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!