Kína nem cicózik: bekapcsolták a "Mesterséges Napot"

2020.12.06

A reaktor a Nap belsejének hőmérsékletének tízszeresét, 150 millió fokot képes létrehozni.

Hivatalosan is üzembe helyezték a még 2019-ben elkészült, Tokamak HL-2M névre hallgató fúziós reaktort, mellyel Kína nagyot lépett előre az atomenergia-kutatás terén - írja a kínai forrásokra hivatkozó AFP hírügynökség, majd a France24 alapján a liner.hu.

A fúziós reaktort Szecsuán tartományban kapcsolták be, és nem véletlenül a "mesterség Nap" nevet kapta a közbeszédben, mivel több mint 150 millió Celsius-fok feletti hőmérsékletet képes létrehozni, ami hozzávetőleg tízszer nagyobb, mint a Nap belsejének hőmérséklete.

Mint írják, a reaktor olyan erős mágneses mező létrehozására képes, hogy az itt termelt hőben egymásba olvadnak az atommagok. Ez a reaktor is a magfúzió elvét alkalmazza, melyet már korábban a hidrogénbombák esetében is alkalmazzák, nem véletlen volt olyan brutális és pusztító erőssége azoknak a bombáknak.

A magfúziót egyébként gyakran csak az energia "Szent Gráljának" nevezik, és egy kiváló alternatívát jelenthet az energiaelőállítás terén, és hosszabb távon felválthatja a fosszilis tüzelőanyagokat, valamint az atommaghasadással működő nukleáris erőműveket. 

Kína ilyen téren elkezdett a környezetszennyezés útjáról letérni, amely komoly gondot jelentett náluk, sokszor olyan szintű volt az ipari negyedek környékén a szmog, hogy maszkban volt csak egészséges járkálni az utcán. Peking azonban elkötelezettnek tűnik a fenntarthatóság terén, egyre több pénzt fektetnek a különböző fosszilis üzemanyag alternatíváiba. 

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!