Kövesd velünk az olimpia megnyitóját!

2021.07.23

Megkezdődött a világ legnagyobb sportversenye, egy év halasztás után újra itt az olimpia. 

Látványos videóbejátszással vette kezdetét a tokiói olimpia hivatalos megnyitóünnepsége. A japánok megemlékeztek arról a pillanatról, amikor Tokió elnyerte a 2020-as játékok rendezési jogát. Ezt követte egy rövid performansz az olimpiai eszme újjászületéséről - számolt be a Magyar Nemzet.

Mint ismert, Thomas Bach, a NOB elnöke nemrégiben kis kiegészítéssel, az együtt szóval egészítette ki az olimpia mottóját, amely hivatalosan immár így hangzik: 

"Gyorsabban, magasabbra, erősebben - együtt." 

A szolidaritás, a kölcsönös felelősségvállalás eszméje került a középpontba.

Misiát Morijama Mirai váltotta a programban: az egyszemélyes performansza a haláltáncra és rituális gyászszertartásra emlékeztetett. A produkció célja az volt, hogy mindenki szenteljen egy percet azoknak az embereknek, akiket elveszített. Az előadást gyászszünet követte.

Majd elkezdődött az olimpián részt vevő sportoló nemzetek ünnepélyes bevonulása: a hagyományoknak megfelelően először a görög delegáció érkezett meg a stadionba, majd a menekültek csapata vonult a helyszínre, őket a japán karakterek sorrendjében követték a résztvevő nemzetek képviselői. A XXXII. nyári olimpián a NOB 205 tagállama és a menekültcsapat vesz részt hivatalosan, bár Guinea visszalépett öt versenyzőjével, így 11 321 sportoló vesz részt a játékokon.

A magyar csapat a 143. helyen vonult be, a hétszeres olimpikon tőrvívó, Mohamed Aida és a háromszoros olimpiai bronzérmes úszó, az idén ötödször olimpikon, Cseh László vitte a magyar zászlót.

A magyar delegáció. | Fotó: AFP
A magyar delegáció. | Fotó: AFP

Az első tokiói játékok megnyitóünnepségén, 1964-ben, Kulcsár Gergely, az akkor kétszeres bronzérmes gerelyhajító vitte a magyar zászlót. Idén ketten fogták a lobogó rúdját, a hetedik olimpiája előtt álló vívó Mohamed Aida és az ötödször olimpikon úszó, Cseh László.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és Gyurta Dániel olimpiai bajnok mellúszó, a NOB tagja is a stadionban tekintette meg a magyar delegáció vonulását.

Kiemelt kép: Magyar Nemzet/EPA

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!