A nap, amikor az elhunytak száma újra egyjegyű lett

2021.05.31

9 hónap után először csökkent 10 alá a vírus halálos áldozatainak száma.

Legutoljára 2020. szeptember 30-án volt olyan "kedvező" a koronavírus napi halálozási-statisztika Magyarországon, mint május 31-én. A koronavírus.gov.hu oldal információi szerint mára 5 magyar vesztette életét, akiknél pozitív vírustesztet jelentettek. 

156 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 804 538 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 5 idős beteg, így az elhunytak száma 29 733 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 700 236 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 74 569 főre csökkent. 981 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 110-en vannak lélegeztetőgépen. 

A járvány harmadik hullámának végét jelzik az adatok, a heti mozgóátlagok is rendre csökkennek, a vírus R-száma (reprodukciós rátája) 1 alatt van. 

Magyarország továbbra is a második az uniós oltási ranglistán. A magyar lakosság 53%-a már megkapta az oltást, szemben az uniós 37%-os átlaggal. 

Megjelent az indiai mutáns Magyarországon is

Magyarországon is megjelent az indiai vírusmutáns, ezt néhány napja jelentette be a tájékoztató oldal. Szakértők szerint sosem volt olyan fontos az oltások beadása, mint ma, ugyanis a mindkét oltást megkapók között alig terjed a vírus, a vakcinák védenek az indiai mutánstól is. 

Ahogy a Portfolio írta, a britek is bejelentették, hogy felgyorsítják oltási erőfeszítéseiket, mivel a tisztviselők becslései szerint az országban az új Covid-19-esetek háromnegyede a nagyon fertőző indiai koronavírus-variáns eredménye lehet. 

A vírus Nagy-Britanniában egyelőre kisebb helyi gócokban terjed, elsősorban azon fiatalok körében, akik még nem kapták meg mindkét oltásukat. Ez megerősíti azokat a kutatási eredményeket, amelyek szerint a vakcinák védettséget adnak az indai vírusváltozattal való fertőződés esetére is, ám ez csak akkor hatékony, ha mindkét oltás be van adva.

A vírus harmadik hullámának lezárulását itt elemeztük ki részletesen. 

Kiemelt kép: 24.hu/Iliya Pitalev / Sputnik

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Nem kérdés, hogy hol az igazság: Böjte Csaba atya az elmúlt évtizedekben a Kárpát-medence, talán az egész kontinens egyik leghitelesebb emberévé vált. Nem Facebook-posztokkal, nem sírással, panaszkodással és másokra mutogatással, hanem alázatos, szeretetteljes, odaadó munkával.

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!