Karikó Katalin szerint az omikron hozhatná el a járvány végét 

2021.12.08

Az mRNS oltások vezető kutatója szerint egyelőre nincs miért aggódni. 

Ha valóban úgy van, hogy kiszorítja az omikron a deltát, mert ragályosabb, de nem okoz súlyos betegséget, akkor nem kell aggódnunk, én nagyon optimista vagyok - jelentette ki a Kossuth rádióban Karikó Katalin.

"A Dél-Afrikából érkező jelentések azt mutatják, hogy exponenciálisan nőtt a fertőzöttek száma, a betegek állapota viszont nem lett súlyosabb, mint a delta-variáns esetén. A kórházba kerülők többsége nem volt beoltva, akik bekerültek az intenzív osztályra, azoknak pedig más légúti betegségük is volt, de egyelőre kevés az adat. Ha jobban terjedne, de kevésbé lenne súlyos a betegség, az jó lenne, mert elérhetnénk a nyájimmunitást" - jelentette ki a Széchenyi-díjjal kitüntetett tudós.

Nem Karikó Katalin az egyetlen, aki ezen a véleményen van, a napokban Angelique Coetzee, a dél-afrikai orvosszövetség elnöke is azt közölte, hogy az omikron még egy esetben sem okozott súlyos megbetegedést, ami biztató. Mindezt később az Egészségügyi Világszervezet, a WHO is megerősítette - emlékeztetett az Index.

Ha egy vírusnak a fertőzőképessége nő, de megbetegítő képessége csökken, az az emberiség számára előnyös, hiszen olyan mutáció jön létre, amely nagyon rövid idő alatt gyorsan szétterjedhet a lakosság körében, és vakcina nélkül immunizálja a lakosságot.

- erről már Rusvai Miklós beszélt az RTL Híradónak.

Az elmúlt napokban szintén nagy port kavart a médiában, miszerint az omikron-variánst nem mutatja ki a PCR-teszt. Ezzel kapcsolatban Kemenesi Gábor virológus öntött tiszta vizet a pohárba, a tévhitekről itt írtunk részletesen.

(Mandiner, Index.hu)
Kiemelt kép: 
Rosta Tibor/MTI/MTVA

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Nem kérdés, hogy hol az igazság: Böjte Csaba atya az elmúlt évtizedekben a Kárpát-medence, talán az egész kontinens egyik leghitelesebb emberévé vált. Nem Facebook-posztokkal, nem sírással, panaszkodással és másokra mutogatással, hanem alázatos, szeretetteljes, odaadó munkával.

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!