Koronavírus: A kormány rendkívüli állapotot hirdetett

2020.03.11

Rendkívüli jogrendet hirdetett, veszélyhelyzet elrendeléséről döntött szerdai ülésén a kormány. Ezt az operatív törzs sajtótájékoztatóján jelentette be Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki azt mondta: "Azok a döntések, amiket a kormány meghozott, bizonyos tekintetben példátlanok a rendszerváltás óta eltelt harminc év történetében." Hozzátette: hazánkban jelenleg egyedi megbetegedések vannak, ugyanakkor csoportos megbetegedések, gócok is kialakulhatnak. Magyarországon jelenleg nem ez a helyzet, de a megbetegedés tömegessé válhat. Nem sokkal 3 óra előtt a Magyar Közlönyben is megjelent a kormányrendelet.


A kormány szakemberekkel és az uniós országokkal is folytatott megbeszéléseket, minden lépést egyeztetnek, különösen Szlovéniával és Ausztriával. Ahhoz ugyanis, hogy az olaszországi gócpontú fertőzés terjedését meg tudják akadályozni, leginkább ezzel a két szomszédos országgal kell együtt dolgozni.

A következő órákban és napokban kormányrendeletek fognak megjelenni, amelyek Gulyás szerint egyértelműen tisztázzák a helyzetet.


A legfontosabb intézkedések:

  • Beutazási tilalom lesz Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból, ezekből az országokból senki nem léphet be Magyarországra, kivéve, ha magyarokról van szó. Nekik otthoni karantént rendelnek el két hétre, például sem boltba, sem gyógyszertárba nem mehetnek le; a karanténokról szóló határozatokat a határon megkapják.
  • A szlovén, osztrák határokon azonnali hatállyal (valójában 24 órán belül) visszaállítják a határellenőrzést; a repülő-, vonat- és buszjáratok fogadását Olaszországból leállítják szerda éjféltől; onnan csak a magyar állampolgárok bejutását biztosítják, de ez minden érintett határszakaszon személyi ellenőrzést jelent.
  • Szankciókkal sújtják a valótlan nyilatkozatokat tevőket, és azokat is, akik megszegik a karantént.
  • Bezárják az egyetemeket, csütörtöktől, legkésőbb hétfőtől; az egyetemi oktatás csak távoktatásként történhet.
  • A 100 főnél nagyobb beltéri és az 500 főnél nagyobb kültéri rendezvényeket betiltják. Ez a gyárakra, munkahelyekre, éttermekre és bevásárlóközpontokra nem vonatkozik, a szórakozóhelyekre, mozikra és színházakra azonban igen, függetlenül a nézők számától. Zárt kapus meccsek lesznek a futballban is.
  • Azt egyelőre nem tudni, az intézkedés érinti-e a templomi miséket, erről egyeztetések folynak. A döntés nem vonatkozik az Országgyűlésre, mert annak "háborúban is ülésezik és üléseznie kell", mondta Gulyás.
  • Felfüggesztik a Határtalanul programot.
  • Megtiltják az iskoláknak a külföldi kirándulásokat.
  • A diákok nyári kéthetes külföldi nyelvtanfolyamát is egy évvel elhalasztják.
  • A technikai rendelkezéseket is könnyítik, így például a lejáró okiratokat (például személyik, jogosítványok) nem kell addig megújítani, amíg fennáll a vészhelyzet, azok érvényesek továbbra is.

Az intézkedések visszavonásig érvényesek. Ez a helyzet hetekig, hónapokig eltarthat, lesznek gazdasági károk, de első az emberek egészsége Gulyás szerint. "A római jog óta a kárviselés is közös" - mondta a bezárásokról és az amiatt majd bekövetkező gazdasági károkról Gulyás.

Forrás: Index.hu

Miért nem zárták be az iskolákat?

Mert egy iskola bezárásakor a kihagyott tanítási napokat, heteket nyáron kellene pótolni, illetve a tanév érvénytelenné válna. A vírus pedig gyermekeken eddig meg sem jelent az országban, így jelenleg nincs szükség az oktatás felfüggesztésére. Ha a magyar közoktatásban is megjelenik a vírus, akkor természetesen szigorít a kormány a rendelkezéseken. 


Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!