Új, kiváló vakcina a láthatáron, olthatóak a 12-15 évesek - ezek az elmúlt napok vírushírei

2021.06.15

A harmadik hullám után is zajlik az élet, az elmúlt napok vírussal kapcsolatos híreit szedtük össze.

A beoltottak száma 5 351 972 fő, közülük 4 240 264 fő már a második oltását is megkapta. 57 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 807 102 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 10 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 29 935 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 731 626 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 45 541 főre csökkent. 391 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 44-en vannak lélegeztetőgépen. - adta ma hírül a koronavirus.gov.hu. Az elmúlt napokban azonban érkezett több számadatoknál is érdekesebb hír is, ezeket szemlézzük most.

Az új sztár neve: Novavax

Június 14-én (hétfőn) jelentette be a Maryland állambeli székhelyű amerikai, Novavax nevű vakcinagyártó, hogy Covid-19 elleni védőoltása túl van a klinikai III-as fázisú vizsgálatokon, és hatásosnak, biztonságosnak, valamint jól tolerálhatónak bizonyult. - foglalta össze az Index.

29 960 jelentkezővel, 119 kilinkán, az egész USA és Mexikó területén végezték a III. fázisú felmérést, mely szerint a középsúlyos, súlyos megbetegedéseket 100%-ban 

míg az enyhe esetek ellen 90,4 százalékban védett meg a vakcina. Gregory M. Glenn, a vállalat kutatási és fejlesztési részlegének igazgatója szerint ez fontos lépés annak irányába, hogy a teljes földkerekség leküzdje az új típusú koronavírus által okozott világjárványt. Ez különösen annak fényében igaz, hogy a kevésbé fejlett országok még alig kezdték meg oltási kampányukat, így a világ jelentős részén még mindig nagy gondokat okoz a járvány.

A vizsgálat tehát felnőtt- és időskorú páciensek körében lezárult már, de a 12-18 évesek vizsgálata továbbra is folyik, 2248 résztvevővel. A vizsgálatnak külön jelentőséget ad, hogy a megfigyelések január 25. és április 30. között történtek, amikor a fertőzések túlnyomó részét a brit B.1.1.7 variáns okozta, de terjedőben volt több egyéb mutáns is. 

A Novavax vakcina | Fotó: REUTERS/Dado Ruvic
A Novavax vakcina | Fotó: REUTERS/Dado Ruvic

Így tehát bebizonyosodott, hogy az oltás ezek ellen is véd. 

Érdekes adat továbbá, hogy a vakcina a magas rizikójú csoportokban is jelesre vizsgázott: a 65 év felettiek, krónikus betegségben szenvedők, valamint a koronavírus-fertőzésnek fokozottan kitett csoportokban is 91 százalékos védelmet nyújtott. A vakcinát kifejezetten jól tolerálták a vizsgálatban részt vevők. A leggyakoribb oltási reakció a beadás helyén tapasztalt érzékenység vagy fájdalom, illetve gyengeség és fejfájás volt, ami legkésőbb 3 nap alatt valamennyi páciensben elmúlt. Ezek a tünetek azonban a placebocsoportban is hasonló gyakorisággal fordultak elő.

Oltják a 12-15 éves korosztályt is 

Már a 12-15 éveseket is lehet regisztrálni a koronavírus elleni védőoltásra a kormány döntésének értelmében - tudatta a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében, emlékeztetve Orbán Viktor miniszterelnök bejelentésére. - írta meg a Portfólió

A regisztrációt a szülő jogosult elvégezni, ennek során meg kell adni a gyermek nevét, életkorát, taj-számát, lakcímét, valamint a szülő elérhetőségeit.

Pontos és hiánytalan adatok esetén a regisztrációt néhány napon belül érvényesítik, és mint minden más érvényesen regisztráló, a gyermekét beoltatni kívánó szülő is automatikusan foglalhat időpontot az oltásra online az eeszt.gov.hu honlapon.

A 15 év alattiak oltása jelenleg csak Pfizer-vakcinával lehetséges, Pfizer-oltások folyamatosan foglalhatóak a kórházi oltópontokon.

Azt javasolták, hogy kérdés esetén a szülő kérje ki a háziorvos, a házi gyermekorvos vagy a gyermeket kezelő orvos véleményét is. A KTK felhívta a figyelmet arra, hogy 12 év alattiakat továbbra sem lehet oltani, az ő regisztrációjukat nem fogadják el.

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!