Koronavírus: INTERJÚ: Kalász Ákos: "Nincs ok a pánikra!"

2020.02.29

Mint ismert, Kalász Ákos Igazgató Úr szerdán igazgatói hirdetésében koronavírussal kapcsolatos intézkedéseket jelentett be. Ezekkel kapcsolatban kérdeztük az Igazgató Urat. 

Az óvintézkedések egyébként az alábbi pontokat tartalmazzák: 
- minden osztályteremben kézen felszívódó kézfertőtlenítő folyadékot helyeztek el
- az iskolai mosdókba fertőtlenítő hatású szappanokat tettek
- figyelemfelhívó plakátokon szólítanak alaposabb kézmosásra
- rendszeresebben fertőtlenítik a kilincseket, ajtókat

Kalász Ákos
Kalász Ákos

Miért érezte szükségét az óvintézkedéseknek?

Elsősorban azért, mert a sok téves információ pánikot tud okozni. Fontosnak tartottam a tényszerű információkat a helyzetben, és fel szerettem volna hívni a figyelmeteket arra, hogy az alapvető higiéniai szabályokra való figyelemmel tudtok a legtöbbet tenni önmagatok, de a társaitok megóvása érdekében is.

Reális veszélynek tartja a koronavírus megjelenését iskolánkban?

Azt mondták a szakemberek, hogy nagyok kevés az esélye, hogy elkerüli az országot a fertőzés. S ha ez így van, akár az iskolai közösségeket is érintheti. S ha azokat érinti, érinthet akár minket is. Látjátok, van itt bőven "ha" és "akár". De nem is ez a fontos, hanem az, hogy vigyázzunk magunkra, legyünk tudatosak, mossunk kezet az iskolába érkezéskor, hiszen a tömegközlekedés után egyébként is ajánlott a koronavírustól független. Semmi rendkívüli nincs ebben, legföljebb annyi, hogy most a mosdóban (már 3 hete) fertőtlenítő hatású szappannal moshattok kezet, és a kilincseket is naponta többször fertőtlenítik a takarító nénik. 

Mit vár az óvintézkedésektől?

Elsősorban azt, hogy a figyelmetek erősebb lesz a témára. Minden teremben van már kézfertőtlenítő is, így egy tüsszentés után ez is rendelkezésetekre áll. De figyelmeztessétek egymást a szabályok betartására is. A tudatosságban növekedés igazi ajándéka lehet ennek a helyzetnek. És nincs ok pánikra!

Ha pedig netán egy iskolai karanténra kerülne sor és bent kellene maradnunk, nem jönnénk zavarba. Két hét alatt annyi órát tartanánk naponta, amivel egy hónapot teljesítenénk. A konyha főzne ránk, víz, villany van, templomba is eljutnánk. A bent alvásokat pedig mindenki szereti. A napi 15 tanóra kicsit erős lenne, de a piarista diák mindent kibír! Ez persze csak vicc! Ne kerüljön rá sor, de egy bécsi iskolából ilyen hír (mármint a karanténról) érkezett.

A köznevelési államtitkárság felhívása: 

Ha az intézményből akár csoportosan, akár egyénileg/családosan bármely tanuló az elmúlt időszakban a koronavírussal fertőzött területeken járt, vagy közvetlen kapcsolatba került onnan érkezett személlyel, akkor amennyiben lehetősége van a szülőnek, legalább 2 hétig tartsa otthon gyermekét, ne engedje az iskolába gyermeke és társai érdekében. Erről értesítse az intézményt, így a tanuló hiányzása igazoltnak tekinthető. Tünetek jelentkezése esetén telefonon vegye fel a kapcsolatot háziorvosával!

További információt és tanácsot a koronavírussal kapcsolatban az alábbi ingyenesen hívható zöld számon kaphat:
 06-80-277-455 vagy 06-80-277-456."


Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!