Koronavírus: minden érdekesség, amire kíváncsi voltál!

2020.01.27

Ma foglalkozunk mi is a nemrégiben kitört, Kínából induló járvánnyal, a korona vírussal, ami eddig a napig már 81 ember halálát okozta, sokak vannak jelenleg is válságos állapotban. 

Koronavírus? Az meg micsoda?

Az első aggasztó hírek decemberben kezdtek szivárogni, majd egyre sűrűsödni Kínából: egy új, eddig ismeretlen vírus alakult ki és terjed szélsebesen az ázsiai országban, mára több szomszédos államban is megjelent. Feltételezhetően Vuhan város egy állatpiacán fejlődött ki, innen az elnevezése: vuhan-koronavírus (a koronavírusok ezen kórokozók egyik rendszertani családját alkotják).

Tüdőgyulladáshoz hasonló tüneteket okoz, és emberről emberre terjed cseppfertőzéssel, tudományos becslések alapján eddig több mint ezer személyt fertőzött meg, noha egyelőre csupán 220 esetről tudunk

- mondta a 24.hu kérdésére Dr. Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának munkatársa.


Mivel állunk szemben?

Ha meg akarjuk érteni, hogy eddigi ismereteink szerint mivel is állunk szemben, ahhoz 2003-ig kell visszatekintenünk. Egészen addig a koronavírusokat némi orrfolyást kiváltó, jelentéktelen kórokozónak tekintették, mígnem a SARS-koronavírus komoly világjárványt robbantott ki.

Természetben előforduló elődjét egy denevérfajban azonosították, innen mutálódott emberről emberre terjedő variánssá Kínában egy úgynevezett köztesgazda segítségével. Pár hónap leforgása alatt a világ 37 országába jutott el, összesen több mint 8000 embert fertőzött meg, mortalitása pedig csaknem elérte a rendkívül magasnak számító 10 százalékot. Ez volt a modern kor első igazi világjárványa. Genomjának megismerése révén tudjuk, hogy a SARS "kistestvérével" állunk szemben:

Ez is tüdőgyulladásra utaló tünetekkel jár, idős, beteg, legyengült szervezetre lehet végzetes, a halált többszervi elégtelenség okozza

- fogalmaz a 24.hu-nak a szakember.


Létrejötte az embernek köszönhető, pontosabban annak az életmódnak és azoknak a körülményeknek, amelyeket mi magunk alakítottunk ki. Gyorsan kiderült ugyanis, hogy a vuhan-vírus elődje is a patkósorrú denevérek családjába tartozó ázsiai denevérfajokban található, valószínűleg innen jutott egy eddig ismeretlen köztesgazdába, majd emberbe. Közben folyamatosan változott, míg decemberben megjelent az a változat, amit már emberek is könnyedén, cseppfertőzéssel átadnak egymásnak - ez utóbbit nevezik gazdaváltási eseménynek. Mindez a közép-kínai Vuhan egy állatpiacán történt. Ne úgy képzeljük el, mint a monori kisállatvásárt, Kínában ez hatalmas, emberekkel és állatokkal dugig zsúfolt területet jelent, fajok ezret adják-veszik. A szakember kiemeli: az ilyen környezet valódi olvasztótégely, kiváló lehetőséget biztosít a vírusoknak a gazdaváltásra, és a SARS-világjárvány óta tudjuk, az újabb hasonló kórokozó megjelenése csak idő kérdése. Szerencsére azonban a világ ma már sokkal felkészültebb.

Magyarországon egyenlőre két gyanús esettel volt dolga a hatóságoknak, azonban egyikük sem volt fertőzött a vírussal. Friss hír, hogy a gödi Samsung-SDI kínai vendégmunkásait a biztonság kedvéért a gyár karanténba helyezi, ezzel elejét véve minden lehetséges terjedési útnak. A kormány tájékoztatása szerint megérkeztek Magyarországra is a vírust kimutató tesztek, amelyek biztos választ adhatnak egy-egy gyanús esetre. A Liszt Ferenc Repülőtéren és a Debrecen Airport területén egyenlőre nincsenek plusz megfigyelések, mivel nincsen közvetlen járat Magyarország és Wuhan városa közt, azonban a hatóságok folyamatosan végzik az előkészítő munkát. 

5 magyar állampolgár tartózkodik Kína lezárt, izolált részein, ők jól vannak, mondta a Külügyminisztérium. 

Vuhanban 10 nap alatt építenek fel egy 1000 férőhelyes mobilkórházat.
Vuhanban 10 nap alatt építenek fel egy 1000 férőhelyes mobilkórházat.

Hogyan védekezzünk?

A népegészségügyi központ a Kínába utazók számára azt hangsúlyozta: jelenleg a heveny légúti megbetegedések megelőzésére szolgáló higiénés rendszabályok betartása a legfontosabb.

Azt javasolják, mossanak gyakran kezet, kerüljék a beteg emberekkel, illetve állatokkal való kontaktust, az élő vagy levágott állatokat forgalmazó piacokat, az állatvásárokat. Kínában jelenleg a szezonális influenzavírusok cirkulációjával is számolni kell, ezért az oda utazóknak ajánlják az influenza elleni védőoltást.

Az új koronavírus által okozott tüdőgyulladással járó megbetegedések megelőzésére nincs oltóanyag - írták. Fontosnak nevezték, hogy ha az utazónál légúti tünetek jelentkeznek az utazás előtt, alatt vagy azt követően, forduljon orvoshoz, és jelezze, hogy hol járt.


FORRÁS: 24.hu, ORIGO

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!