Terjed az omikron-variáns és senki sem bújhat el előle

2022.01.20

Csütörtökre 15 ezernél is több új fertőzést regisztráltak, ez új rekordot jelent a járvány terjedésének gyorsaságában.

Hazánkban is uralkodóvá vált az omikron-variáns. A koronavírus-megbetegedések 87 százalékát ez a vírusvariáns okozza - közölte Müller Cecília országos tiszti főorvos a magyar kormány közösségi oldalán közzétett videóban, melyet az Index szemlézett. 


A friss adatok alátámasztják az országos tiszti főovos szavait, ugyanis a koronavirus.gov.hu kormányzati tájékoztatási portál friss, csütörtöki adatai szerint 15 526 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést a megelőző 24 órában. Ez a koronavírus-járvány történetének eddigi legmagasabb napi adata, szakemberek szerint viszont ez még korántsem a hullám tetőzése. 71 beteg vesztette életét, a kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépre szorulók száma nem indult növekedésnek. 

Szlávik János, a Szent János Kórház infektológus főorvosa az Inforádióban mutatott rá: az elsőként Dél-Afrikában azonosított vírusvariáns lappangási ideje sokkal kevesebb, mint az eddig ismert vírusváltozatoké, így gyorsabb a betegség lefolyása, akár egy hét alatt is felgyógyulhatunk belőle. Kiemelte, hogy fontos megkülönböztetni az izolációt és a karantént. Nagyon sokan nem tudják, hogy a karantén látszólag egészséges emberek elkülönítését jelenti, az izoláció pedig azokét, akik bizonyítottan betegek.

A szakember felhívta a figyelmet, hogy "a koronavírus omikron-változata sem a barátunk", ugyanis az időseknél, az immunhiányos, daganatos vagy tüdőbetegeknél súlyos megbetegedést képes okozni. 

Egy oltatlan akár lélegeztetőgépes kezelésre is szorulhat - tette hozzá.

Szlávik János emlékeztetett: a védőoltások sem nyújtanak teljes védelmet, azonban pozitívum, hogy három oltás után három-négy hónapig szinte biztos, hogy nem fogunk súlyosan megbetegedni az omikron-variánstól. Elmondta: genetikai oka lehet annak, hogy valaki többször megfertőződik a koronavírussal, ahogyan annak is, hogy valakinél súlyosabb a betegség lefolyása.

Lehet mindenhol maszkot hordani, lehet nagyon vigyázni magunkra, távolságot tartani, fertőtleníteni, de igazából lehetetlen olyan módszert találni, amivel százszázalékosan megvédjük magunkat

- hangsúlyozta. Szlávik János elmondta azt is, hogy az omikron-variáns terjedése azért ilyen gyors, mert máshogy jut be a sejtbe. A rengeteg mutáció, ami a vírus felszínén keletkezett, azt a célt szolgálja, hogy máshogy jusson be az emberi sejtekbe, így gyorsabban tud szaporodni - tette hozzá.

A szakember arról is beszélt, hogy nem hisz abban, hogy az omikron hozza el a járvány végét, azonban a járványhullám csúcsa után arra számítanak, hogy szinte senki nem fog majd kórházba feküdni a betegség miatt, aki mégis, vagy idős, vagy immunhiányos.

A negyedik oltással kapcsolatban Szlávik János kiemelte, hogy Magyarországon elsősorban az idős, beteg embereknek javasolt. A gyerekeknél egyelőre nem indokolt az újabb oltás, ugyanis ők nagyon ritkán produkálnak súlyos megbetegedést. Hozzátette: ha a felnőttek 89 százaléka felvette volna a vakcinát, nem lett volna szükség a gyerekek oltására. 

Kiemelt kép: illusztráció - Adobe Stock 

☢ A vírussal együtt az álhírek is terjednek.
Ezek megakadályozására hoztuk létre a kamuhír-központot.

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!