Továbbra is enyhe a járványhelyzet Magyarországon

2022.05.03

Kedvezően alakul a járványhelyzet Magyarországon, a beoltottak száma 6 millió 400 ezer fölött.

A hétvégén 2183 új fertőzöttet igazoltak Magyarországon, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 903 200 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma - írta a kormányzati tájékoztató portál tegnap.

A három nap alatt elhunyt 65 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 46 266 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 808 061 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 48 873 főre csökkent. 1310 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 40-en vannak lélegeztetőgépen. 

A kedvező járványhelyzetre tekintettel májustól már csak heti szinten, összesítve fogják közölni a járványügyi mutatókat az oldalon. 

Stagnál a koncentráció is

Stagnál a koronavírus örökítőanyagának a szennyvízben mért koncentrációja, növekedés egyik vizsgált településen sem tapasztalható - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kedden honlapján.

Békéscsabán, budapesti agglomerációs településeken (Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta) és Egerben csökkenő tendenciát mutatnak az adatok.
A koronavírus-örökítőanyag koncentrációja hat városban a mérsékelt, 16 mintavételi helyen az emelkedett kategóriába esik. 

A vizsgálati eredmények összességében a járvány leszálló szakaszára jellemző "ingadozva csökkenő" tendenciát mutatnak 

- írták. A koronavírus elleni oltások továbbra is elérhetőek és javasolt felvételük, de az átoltottság már olyan magas, hogy a jelenleg ismert mutációk nagy eséllyel már nem alakítanak ki a 2 évvel ezelőttihez hasonló járványhelyzetet.

Kiemelt kép: Adobe Stock

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!