Gyalázat az Úz völgyében

2019.06.08

FORRÁS/ORIGO, 24.HU/


Alig hagyta el Ferenc pápa Romániát, máris botrány kerekedett egy Székelyföldön található magyar katonatemető kapcsán. Az Úz völgyében található I. világháborús magyar temetőt ugyanis támadás érte. A környező román település vezetése úgy döntött, keresztet állíttat a temetőbe a román hősök tiszteletére, bár ezt nem tudták bizonyítani és nemzetközi jogokat is megsértettek ezzel. 

A feldühödött csürhe elsöpörte a Székelyek ellenállását.
A feldühödött csürhe elsöpörte a Székelyek ellenállását.
Gyalázat.
Gyalázat.


A keresztállításra több román szervezet invitálta az embereket, akiket a temetőt körbeálló székely honfitársaink állítottak meg. Azonban (direkt, vagy nem direkt) gyenge volt a helyszínre vezérelt csendőri és rendőri erő, így a feldühödött, lázadozó tömeg erőszakkal rontott rá a magyar emlékhelyre, ahol a Székely-kaput ledöntötték és darabjaira tépték, a kopjafákat és a fakereszteket kitépték a földből, helyette kőkeresztet avattak és kitűzték a román zászlót, ezzel jelezve győzelmüket. A helyszínen imádkozó magyarok ellen zászlórudakkal vonult a csürhe, a helyszínen civilbe öltözve jelen voltak magas rangú román katonai vezetők is, így sok kérdést vet fel az eset.

Zászlókkal jelezték, hogy elfoglalták a temetőt.
Zászlókkal jelezték, hogy elfoglalták a temetőt.
A magyar fakereszteket elnyomják a Román kőkeresztek.
A magyar fakereszteket elnyomják a Román kőkeresztek.


A Külügyminisztérium másnapra bekérette a román nagykövetet, ám az felsőbb utasításra megtagadta a kapcsolatot a magyar kormánnyal. 

A példátlan diplomáciai konfliktus ellen ma délután több száz fős tömeg tüntetett a Román Nagykövetség előtt. 

Áder János államfő közben elfogadhatatlannak, embertelennek és nem európainak nevezte az eseményeket és alapos kivizsgálást kért Romániától, miközben rekordrészvétel volt a csíksomlyói búcsún.

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!