Lassan visszaállhat minden?

2020.05.14

A kormány legfrissebb döntései.

Új döntéseket hozott meg Magyarország Kormánya, miután a vírushelyzet fokozatosan mérséklődik hazánkban és az aktív fertőzöttek száma is egyre csökken. 

Fontos intézkedés, hogy Pest-megyében feloldották a szigorító intézkedéseket, így hétfőtől a főváros környékén is kinyithatnak az üzletek. A kávézók, éttermek zárt tereit is lehet használni hétfőtől, viszont az alkalmazottaknak viselniük kell szájmaszkot. Továbbra is arra kérnek mindenkit, hogy a védőtávolságot tartsák be és lehetőleg viseljenek maszkot a zárt terekben. Budapesten az enyhítések előtt a kormány Karácsony Gergely főpolgármester és az összes kerületi polgármester javaslatait, véleményét gyűjti be, hogy konszenzusos intézkedések születhessenek. Ez egy hét múlva várható. 

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter sajtókérdésre elmondta, június másodikáig biztosan nem áll vissza az iskolai oktatás, a további pár napról még nem döntött a kormány. A kórházakban folyamatos az ellátás, 10 napos készlettel rendelkezik minden kórház. Arról is tájékoztatta a sajtót, hogy Magyarország a járványhelyzet kezdete óta több, mint megduplázta lélegeztetőgépei számát, és közel 100.000.000 szájmaszkot importált. Ma lélegeztetőgépből több, mint 5000 darab van hazánkban, ehhez további háromezer darab fog érkezni folyamatosan. A lagzikat, esküvőket 200 fő alatt meg lehet tartani vidéken. 

A kormány előreláthatólag június végén visszaadja a vészhelyzeti jogköröket az országgyűlésnek, ha addig nem súlyosbodik a járványhelyzet. 

Közben halad az országos tesztelés: péntekig 18.000 tesztet végeznek el az egyetemek. Jó hír, hogy a részeredmények szerint az első nyolcezer tesztből mindössze 2 főnél találtak koronavírust, ez azt mutatja, hogy az országban nem elterjedt a járvány.

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!