Magyar Anna: "Az európai kisebbségek zászlóvivői a székelyek lettek!"

2021.02.09

A brüsszeli Régiók Tanácsának alelnökével elemeztük ki az aláírásgyűjtés eddigi szakaszát.

Magyar Anna - habár nem volt az aláírásgyűjtés hivatalos szervezői között - szívén viselte a székely kezdeményezés sorsát. 2012 óta a nemzetközi lehetőségeket mindig kihasználta, ha a nemzeti régiók védelméről esett szó, legutóbb a Régiók Bizottságában állt ki a az Európai Bizottság nagy felháborodást okozó döntése ellen, a kisebbségek jogai mellett. Korábban az Európai Regionális és Kisebbségi Nyelvek Chartájának érvényesülését vizsgálta, az erről szóló jelentést is ő készítette. Február hetedikén viszont fontos mérföldkőhöz ért a gyűjtés, ennek apropóján beszélgettünk.

Mit mutatott meg a kezdeményezés, az aláírásgyűjtés időszaka?

A kezdeményezés jól használja fel az EU-ban létező jogi lehetőséget, az Európai Polgári Kezdeményezést, ami többnyire egy elvi lehetőség: 2012 óta összesen 76 kezdeményezést indítottak el az EU-ban, és mindössze 6 jutott el a sikeres beadásig. Nagyon nehéz teljesíteni az 1 millió aláírást, ráadásul legalább 7 országban elérni egy előre meghatározott kvótát. Az eddigi siker, hogy a február 7-i köztes határidőig megvan több mint 1.140.000 online aláírás, papíron még további 250-300.000, és a szükséges 7 helyett már 9 ország megvan, igazán óriási.

Az aláírások összetétele megmutatja, hogy örvendetesen működik a magyar összetartás, és emellett valóban sikerült megmozgatni Európát.

Fotó: maszol.ro/Vargyasi Levente
Fotó: maszol.ro/Vargyasi Levente

Úgy tűnik, hogy a magyarlakta területek mellett máshol is megmozdultak a kisebbségek. Van ennek jelentősége?

Megvan a kvóta Svédországban, Spanyolországban, Lettországban és Litvániában is, pedig ezekben az országokban nem élnek nagyobb magyar közösségek. Azaz azt is láthatjuk, hogy Európa-szerte működik a kisebbségek összetartása, a kisebbségi szervezetek is beleálltak a gyűjtésbe. Szerintem ez a két dolog a legfontosabb, mert ezek adják az erőt a további kitartáshoz. Azt is mutatja az eddigi siker, hogy jól volt megfogalmazva a kezdeményezés szövege, azaz saját érdekeiket megtalálták benne az EU más kisebbségei is, nemcsak a magyarok.

Mi a következő lépés? Hogyan lehet sikerre vinni a nemzeti régiók ügyét?

A következő lépés még az eddigi gyűjtés folytatása, mert a világjárvány miatt a kiterjesztett, végleges gyűjtési határidőig, május 7-ig még tovább lehet erősíteni a pozíciókat. Azt követően hivatalosan be lehet adni az aláírásokat, amelyeket ellenőrizni fognak, és amennyiben ezután is megmarad az 1 millió és a legalább 7 ország, akkor elindul egy értékelési folyamat az Európai Bizottságban.

Szükséges aggódnunk, hogy meglesz-e az elegendő érvényes szignó?

Az ellenőrzés kiszűri az esetleges dupla aláírásokat vagy téves adatokat, de annyi a rátartás már most, hogy lehetetlen az 1 millió aláírás és a 7 ország feltételei alá menni. A Bizottság meg fogja vizsgálni a kezdeményezés tartalmát, és végül elhatározza, hogy mit tegyen.

Mit kell tennie ezután a Bizottságnak?

Arra kötelesek, hogy foglalkozzanak a beadvánnyal, de az nincs eldöntve, hogy milyen következtetésre jutnak. Így volt ez a korábbi kisebbségi kezdeményezéssel, a Minority SafePack-el, amelynél arra jutottak, hogy nincs itt semmi teendő, a jogi szabályozás már eddig is tökéletes. Mindezt tették annak ellenére, hogy az Európai Parlament felszólította a Bizottságot, hogy kezdje meg a jogi szabályozás előkészítését, és további erős nyomásgyakorlás is volt, például a német Bundestag is egy részletes állásfoglalásban állt ki a kezdeményezés mellett.

A Nemzeti Régiók Ügyének ez paradox módon segíthet: akkora a felháborodás nemzetközi szinten, hogy kapkodhatják a fejüket.

Nem hiányzott a Bizottságnak, hogy a dölyfös hozzáállásával kivívta sokak haragját, ez hozzájött a vakcina-ügyben mutatott tehetetlenségéhez, úgyhogy most nem áll jól a szénájuk. Talán ez kedvezőbb klímát alapoz meg a Nemzeti Régiók kezdeményezése számára, de azért óvnék a parttalan optimizmustól is.

Mit üzenne azoknak, akik még nem írták alá?

Minden csata addig tart, amíg nem győzünk! A székelyeket nem lehet csak úgy lesöpörni, és most ők a kisebbségek zászlóvivői Európában. Sokakat a zászló alá gyűjtöttek Európa-szerte, így sokkal erősebbek. Mindenkit arra kérek, hogy ha eddig nem tette volna, írja alá!

A kilencedik ország szignói február hatodikán este gyűltek össze. | Fotó: Facebook
A kilencedik ország szignói február hatodikán este gyűltek össze. | Fotó: Facebook

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!