Magyarok a sivatagban??? - A magyarabok története

2021.04.27

Mit keresnek magyar származású törzsek a núbiai sivatagban? Hogyan kerültek oda? Mutatjuk!

Gróf Almásy László, az "angol beteg", híres magyar Afrika-kutató az 1920-as években több expedíciót vezetett Núbia (Egyiptom és Szudán területén fekszik) területére. Ezen útjai során, Vádi Halfa városában (nem kis meglepetésére) magukat magyar ősöktől származtató helyi lakosokkal találkozott. De honnan is kerülhettek a messzi Afrikába, a sivatag közepébe magyarok?

Már a magyarabok (vagy magyarábok) neve is árulkodó: Nem a magyar és arab szavak összeolvadásával jött létre népnevük. 

A "magyarab" szó a núbiai nyelvben "magyar törzs" -et jelent.

Bal oldalt Almásy László, a magyarabok felfedezője | Fotó: prusi.blog.hu
Bal oldalt Almásy László, a magyarabok felfedezője | Fotó: prusi.blog.hu

Eredetmondájuk szerint magyarországi keresztények voltak, akik I. Szelim szultán (a híres-hírhedt Szulejmán édesapja) idejében érkeztek a területre, mint az oszmán hadsereg tagjai, hogy a helyi lázongó lakosságot megfékezzék. Ősüknek Ibrahim al-Madzsarit (más forrásokban Ibrahim el-Magyar) tartják, aki helyi asszonyokat vett nőül. Az ő leszármazottjaiból alakult ki az eredetét máig őrző magyarab törzs.

A magyarabok egy másik csoportja eltérő eredetről számol be: ők akkor érkeztek, amikor Magyarországon egy királynő (tehát valószínűleg Mária Terézia) uralkodott, és iszlám vallásuk miatt utasították ki őket Magyarországról. Sokuknak kellett elhagyniuk lakhelyüket az Asszuáni-gát építésekor, és új falvakba települtek, amik már nem a Nílus mentén, hanem a sivatagban találhatóak.

Kultúrájuk egyaránt mutat keresztény és iszlám sajátosságokat, ami egyértelműen utal arra, hogy valamilyen etnikai keveredés hozta létre a törzset. 

Érdekes és szép szokás például, hogy keresztet rajzolnak a kenyérre megszegése előtt, iszlám hitük ellenére.

A magyarabok nyelve azonban nem őrizte meg magyar jellegzetességeit: a két csoportjuk núbiaiul, illetve arabul beszél. 

Jelenleg kutatások szerint a magyarabok ősei nem csak magyarok, hanem délszlávok is voltak, akik török fogságba esésük után janicsárok lettek, és így kerülhettek a hadsereg közvetítésével az egyiptomi területekre. 

Magyarab férfiak | Fotó: prusi.blog.hu
Magyarab férfiak | Fotó: prusi.blog.hu

Sajnos a magyarabokról mindeddig igen kevés tudományos anyag keletkezett, a hosszabb kutatóutak, vagy DNS-vizsgálatok révén többet is megtudhatnánk róluk, és származásukról. Annak ellenére azonban, hogy magyar eredetük nem teljesen bizonyított, 1992-óta a magyarabok tagjai a Magyarok Világszövetségének.

Akit bővebben érdekel a téma (meg aki unatkozik otthon), annak ajánlom ezt a rövid videót, amiben egyéb érdekességeket tudhat meg a magyar nevet büszkén viselő núbiai törzsekről. 

Kiemelt kép: grafika - forrásfotó: index.hu

#külvilág #történelem

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!