Már hazánknak is van koronavírus elleni gyógyszere

2020.10.07

Nagy sikerről tájékoztathatjuk olvasóinkat: Magyarországon is sikerült igazoltan koronavírus ellen hatásos készítményt fejleszteni, részletek a cikkben!

Már gőzerővel gyártják Magyarországon a koronavírus elleni egyik leghatékonyabb gyógyszert - erősítette meg a Richter az Index értesüléseit

A richter öt hónap megfeszített munka eredményeként sikeresen megoldotta a súlyos stádiumban lévő covid-betegek kezelésére jelenleg leghatékonyabbnak bizonyuló remdesivir hatóanyag szintézisét, melyet sikeresen le is gyártott

- mondta el Beke Zsuzsa, a gyógyszergyár kommunikációs és kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatója. Ez a hatóanyag talán a legígéretesebb jelenleg, Donald Trump amerikai elnök is ezt kapta. A remdesivir hatóanyaggal eddig legyártott gyógyszerek körülbelül 3000 kórházi beteg kezelését teszik lehetővé.

A remdesivir az első olyan szer, amely klinikailag igazoltan gyorsítja a betegek gyógyulását és trendszerűen csökkenti a halálozási rátát

- hangsúlyozta Beke Zsuzsa.

A gyógyszergyárnál jelenleg öt olyan kutatás-fejlesztési téma is fut, amelynek célja a koronavírusos betegek gyógyítását szolgáló terápia kifejlesztése vagy nagyüzemi gyártása - tájékoztatta portálunkat Beke Zsuzsa Egy részüknél a Richter az egyetemi hátország tudományos inputjára is támaszkodik, illetve a kormányzat anyagi támogatására. Ezek közül több olyan is van, mely biotechnológiai projekt, ahol a hatóanyag előállítása a gyógyszergyár 2012-ben átadott debreceni biotechnológiai üzemében történik, illetve a budapesti szintetikus gyártási kapacitásukat is igénybe veszik.

A Richter folyamatban lévő projektjei:

  1. A már mentebb említett remdesivir. "Büszkék vagyunk arra, hogy mintegy öt hónap megfeszített munka eredményeként sikeresen megoldottuk - a súlyos stádiumban lévő COVID-betegek kezelésére - a jelenleg leghatékonyabbnak bizonyuló remdesivir hatóanyag szintézisét, melyet sikeresen le is gyártottunk" - közölte Beke Zsuzsa.
  2. A Richter tagja annak a konzorciumnak is, amely a japán favipiravir hatóanyag hazai fejlesztését tűzte ki célul. Ez a project is jelenleg folyamatban van, itt a Richter hatóanyaggyártás területén érintett.
  3. Egy biotechhnológiai úton előállított bioszimiláris tocilizumab nevű hatóanyag-fejlesztést már megvásároltak. "A tocilizumab alapvetően reumatológiai indikációban alkalmazott biologikum, de felvetődött a használata a COVID-betegek kezelésére is, akik a vírusfertőzés következményeképp gyulladásos tüneteket mutatnak." Itt is folynak még a vizsgálatok, és úgy tűnik, hogy ez is jó lehet a koronavírus ellen.
  4. Az oltóanyag gyártásban is van érdekeltsége a cégnek a Richter-Helm Biologics-szal, azaz a Helm AG-val közös tulajdonú vállalatukon keresztül. Az USA-ban bejegyzett INOVIO-val áprilisban kötöttek megállapodást DNS-alapú oltóanyag gyártására. Ez a vakcina jelenleg még fejlesztés alatt áll, várhatóan az év vége előtt lép a Fázis 3 klinikai szakaszba.
  5. A Richter tagja annak a konzorciumnak is, amely eredeti biotechnológiai gyógyszerfejlesztés keretében keres terápiás megoldást a COVID kezelésére. Az ACE2 fúziós fehérje szintén COVID-betegek kezelésére szolgáló készítmény lehet, a fehérje várhatóan egyfelől képes lesz semlegesíteni a vírust, másfelől a vírus által megfertőzött sejteket is elpusztítja az általa beindított immunválasz révén - részletezte a gyógyszergyár kommunikációs igazgatója. Ez egy igen korai fázisban lévő fejlesztés, mely további preklinikai és klinikai vizsgálatokat igényel, a piaci bevezetés sikeres vizsgálatok esetén is várhatóan még több év. Ennek a fehérjének a fejlesztését négy intézmény - az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, az ImmunoGenes Kft., valamint a Richter Gedeon Nyrt. - kutatóiból és gyógyszerfejlesztőiből álló konzorcium végzi az állam támogatásával. A konzorciumot az ELTE Természettudományi Kar Immunológiai Tanszéke vezeti, melynek élén Kacskovics Imre professzor áll.EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!