Karácsonyi filmek, amiket neked is látni kell: itt a teljes lista

2021.12.24

Karácsonykor szinte mindenki  hazatér pár napra, lepihen, ezért gyakran felmerül a kérdés: mivel töltsük az időt? 

A lehetőségek listája persze hosszú, de a filmnézés sem maradhat ki belőle, ezért összeszedtünk 14 olyan karácsonyi filmet, amit minden ötlettelen bejglihabzsoló díjazni fog.

14. Reszkessetek, betörők! 2. - Elveszve New Yorkban (1992 vígjáték)

(Home Alone 2: Lost in New York)

Fejből tudjuk a sztorit? Igen. Meg kell-e nézni? Minden évben, bizony.
Kevin (Macaulay Culkin) ismét bajba keveredik. Ezúttal sikerül a repülőtérig eljutnia, de rossz gépre szállt fel. Míg a családja Floridában van, ő New York városában élvezi az életét. Csakhogy a szállodában rájönnek, hogy egyedül van, így kénytelen menekülni onnan. Balszerencséjére a két balfék betörővel is összefut.

13. Télapu (1994 vígjáték)

(The Santa Clause)

A Mikulás leesett egy háztetőről, új mikulásra van szükség. Scott (Tim Allen), aki épp a kisfiára vigyázott, fia bíztatására felvette a mikulás kabátját, mit sem sejtve arról, hogy így ő lett a Mikulás. Lassacskán elkezd elhízni és hosszú fehér szakálla nő. A többi felnőtt nem veszi ezt jó néven, azt hiszik, megbolondult. De igazuk van (Spoiler alert: nincs)?

12. Reszkessetek, betörők! (1990 vígjáték)

(Home Alone)

Kevin (a színész nevéért görgess csak vissza, bizony) családja hatalmas karácsonyozásra készül Párizsban. Az indulás napján sikerült elaludniuk, így óriási lesz a kavarodás, el kell érniük a repülőgépet. A nagy rohanásban Kevint otthon felejtik. Megpróbálja egyedül fenntartani a háztartást, csakhogy a környéken megjelenik két betörő, a Vizes Banda. A karácsonyi vígjátékok etalonja, az ünnepi filmek koronázott királya, a decemberi tévéújságok abszolút bajnoka. 

11. Kiskarácsony mindenáron (2006 vígjáték)

(Deck the Halls)

Steve (Matthew Broderick) idén tökéletes karácsonyozást akar. El is tervezte az egészet, de váratlan dolog történt, a szomszéd házba beköltöztek az új szomszédok (mondjuk ez annyira nem váratlan, de dramaturgiailag jelentős szereppel bír). Az új családfőjének, Buddy Hall-nak (Danny DeVito) feltűnik, hogy szomszédjaik háza látszódik a műholdfelvételeken, de az övüké nem. Így azt találja ki, hogy annyi díszt rak a házára, hogy az látszódjon az űrből is. S kezdetét veszi a háború. 

10. Aludj csak, én álmodom (1995 romantikus vígjáték)

(While You Were Sleeping)

Lucy (Sandra Bullock) jegyárusként dolgozik a metróban. Egyetlen boldogsága egy úr, Peter (Peter Gallagher), aki minden nap jegyet vesz tőle. Lucy egy nap megmenti Peter-t, aki beesett a vágányok közé. A férfi kómába esik. A kórházban az ápolónő a családnak Lucy-t Peter mennyasszonyaként mutatja be egy apró félreértés miatt. Lucy fölvállalja a szerepet és ez komikus jelenetek sorát hozza magával.

9. Nagybetűs KARÁCSONY (2010 filmdráma)

(Christmas with a Capital C)

Trapper Falls-ban a karácsony mindig szeretetben, a hagyományok szerint zajlik. Azonban a polgármester, Dan Reed (Ted McGinley) középiskolai riválisa 20 év után hazatér, s a dolgok alaposan megkavarodnak. Mitch (Daniel Baldwin), a nagyvárosi ügyvéd mindent meg akar változtatni. Az összes hagyományt el akarja tüntetni. Vajon megmaradhat a karácsony karácsonynak? 

8. A nagy karácsonyi izzócsata (2010 vígjáték)

(Battle of the Bulbs)

Bob Wallace (Daniel Stern) családjával együtt meg akarja nyerni a legszebben feldíszített ház díjat. Ezért idén különösen sok díszt raknak házukra. Ám, új szomszéd költözik be, aki már az első nap több díszt tett fel a házára, mint ő. Ráadásul azt is megtudja, hogy az új szomszéd nem más, mint Stu Jones (Matt Frewer), az egykori legjobb barátja, akivel alaposan összevesztek, s azóta is haragban vannak. A harc bedurvul, de figyelem: ne próbáld ki otthon!

7. Bunyó karácsonyig (1994 western, vígjáték)

(Botte di Natale)

Moses (Bud Spencer) fejvadászatból él, és igyekszik eltartani családját. Most nagyon jól jönne neki, ha elkapná Sam Stone-t (Boots Southerland), akinek a fejére 5000 dollár vérdíjat tűztek ki. Váratlanul felbukkan a testvére, Travis (Terence Hill), akit finoman fogalmazva sem kedvel. Vajon sikerül-e elfogniuk Sam-t és meghitten megünnepelniük a karácsonyt?

6. Hull a pelyhes (1996 vígjáték)

(Jingle All the Way)

Howard Langstonnak (Arnold Schwarzenegger) sosincs ideje a családjára. A kisfia, Jamie egy Turbo Man figurát szeretne ajándékba kapni, de apja elfelejtette megvenni. Így Howard szenteste próbálja megszerezni a játékot. Látszólag könnyű ez a feladat, viszont kiderül, hogy a Turbo Man figurák már két hete elfogytak. És mind tudjuk, milyen az, ha egy kisgyerek nem kapja meg, amit kér...

5. Drágán add az életedet! (1988 akciófilm)

(Die Hard)

John McClane (Bruce Willis) New York-i rendőr, karácsony alkalmából meg akarja látogatni családját, rendezni akarja a házasságát. Ezért elutazik Los Angeles-be. Elmegy felesége munkahelyi karácsonyára, csakhogy az események nem a terv szerint haladnak. Egy terrorista csoport túszul ejti a vállalat dolgozóit, egyedül John-t nem sikerül elfogniuk.

4. A tökéletes ajándék (2009 dráma, vígjáték)

(The Perfect Gift)

Maxine (Christina Fougnie) születésnapja karácsonykor van. Az idei karácsonyuk azonban teljesen más lesz, mint az eddigiek. A keresztény közösséghez egy idegen érkezik, aki látszólag hajléktalan, mégis tanult, művelt ember és kiváló ács (!). A kislány hozzá fordul segítségért.

3. Karácsonyi angyal (2009 romantikus vígjáték)

(Christmas Angel)

Ashley (Kari Hawker) egy magányos munkanélküli asszony. Egyik szomszédja, Nick (Bruce Davison) munkát ajánl neki, segítenie kell másokon. Ashley először nem érti, hogy Nick-nek honnan van ennyi pénze, később azonban kiderül, hogy régebben sikeres üzletember volt. Nick és Ashley "ügyködését" egy helyi újságíró kiszagolja, így veszélyben a titok.

2. Kelekótya karácsony (2004 vígjáték)

(Christmas with the Kranks)

Luther (Tim Allen) és felesége (Jamie Lee Curtis) 23 év után először töltenék a lányuk nélkül a karácsonyt. Ezért Luther úgy dönt, hogy idén karácsony helyett utazzanak inkább a Karib-tengerre, mert ez kényelmesebb és olcsóbb is lenne. A szomszédoknak nagyon nem tetszik, pláne, hogy Lutherék még Hópofit sem teszik ki a tetőre.

1. Karácsonyi vakáció (1989 helyzetvígjáték)

(Christmas Vacation)

Clark Griswold (Chevy Chase) úgy dönt, hogy idén megszervezi a tökéletes családi karácsonyt. A dolgok viszont egyáltalán nem úgy alakulnak, ahogy eltervezte. A pulykapénz nem érkezik, helyette nem várt családtagok tűnnek fel a színen. Ő pedig nagyon ideges, nehogy elszúrjon valamit, és ahogy ilyenkor lenni szokott, minden balul sül el. Ideális film a családnak, talán kevesebben ismerik, de ez nem akadály, hanem lehetőség!

Jó szórakozást és áldott karácsonyt kívánok!

Kiemelt kép: Konstans grafika

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!