Meddig tart még?

2020.04.26

A járványhelyzet immáron több, mint 6 hete kényszeríti az ország diákjait digitális tanulásra. A gazdaság szinte az egész világon áll, már több, mint 300 ezer halálos áldozatról tudni, viszont felmerül a kérdés: Meddig tart még ez a szenvedés?

Magyarországon a kutatók becslései szerint május elején, május harmadika és ötödike között tetőzhet a járvány, tehát addig még nagyobb ütemben fog nőni az újonnan igazolt fertőzöttek és a halálos áldozatok száma is. Május ötödikétől - mivel Magyarországon alacsonyan tartották a járványgörbét - még egy-másfél hónapnak kell eltelnie, hogy kimondhassuk: az első hullám véget ért. Ez azt jelenti, hogy nagyjából június végére találkozhatunk rokonainkkal teljes biztonsággban. Persze ez sem biztos adat: lehet, hogy a járvány elszabadul, és gyors felfutással május 4-ig akár ötezer fertőzött is lehet, de ennek már kicsi a valószínűsége. A szakemberek és az Operatív Törzs is arra kér mindenkit, hogy a jóidő beálltával is tartsa be az előírásokat, hogy nyáron már nyugodtabban, rendezetten élhessünk.

Orbán Viktor és kabinete május 4-én fogja bemutatni a kormány gazdaságújraindító tervét, amit haladéktalanul meg is kezdenek majd valósítani. Ennek a célja, hogy minnél hamarabb teljes erőből beindulhasson a hazai gazdaság. Az IMF világbank előrejelzései szerint szerencsére hazánk veszít ebben az évben második legkevesebbet a járvánnyal: míg Németország -9%-ot, Olaszország -9,5%-ot ér el, addig Magyarországon az idei év vesztesége csupán -3,5% lesz. Ez az európai országok közül a második legkevesebb, csak Málta előzi meg hazánkat. Jövőre pedig - szintén az IMF szerint - Magyarország lehet az EU legdinamikusabban fejlődő gazdasága.

Szóval iskolába idén (a tanévben) nem valószínű, hogy megyünk, a gazdaság pedig 1,5-2 hónapon belül indulhat el teljesen.

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!