Megtartották a témahetet - összefoglaló

2019.03.26

Közöljük a PiarBlog fenntarthatósági témahétről készített cikkjét: Megtekinthető a PiarBlogon!

Összefoglaló a fenntarthatósági témahétről


HÉTFŐ - kulacsnap

Az egyszer használatos, eldobható PET palackokat nem szabad otthon újra tölteni és használni, mert a meleg (magas hő), sav (pl. citromsav) hatására veszélyes anyagok oldódnak ki (bpA - az egyik legelterjedtebb műanyagipari alapanyag), vagy vízzel újratöltve bepenészesednek. Érdemes olyan tartós kulacsot vásárolni, amely üvegből, vagy 100% bpA mentes műanyagból, esetleg fából készült, ezáltal könnyen tisztítható, nem büdösödik, nem penészedik.

KEDD - divatbemutató turis ruhákból

A legjobb megoldás természetesen az, ha nem termelünk textilhulladékot! De azért mégis kinövünk, kihízunk, vagy megununk egyes ruhadarabokat, vagy elszakad, elrongyolódik. A lyukas gatyát érdemes megstoppolni, a kinőtt pulóvert továbbajándékozni (templom, rokonság, stb.), de szabadon engedhetjük fantáziánkat is és alkothatunk belőlük új ruhákat, designtárgyakat. A fenntarthatósági hét keretében a nagyszünetben divatbemutatót ("máson mennyivel jobban áll a ruhám"), valamint csere-bere börzét tartottak a szervezők, és egész héten lehetett hozni-vinni a ruhákat.

SZERDA - hogyan gyűjtsük helyesen szelektálva a szemetet?

Délután az iskola szelektív hulladéktárolóit vizsgáltuk át. Minden teremből, helyiségből kihozták az osztályok a "termelt" hulladékot, és a leterített fólián halmokba gyűjtötték, adott esetben szelektálva átválogatták a lelkes önkéntes diákok. Tanúságos volt látni, miből mennyi az iskola napi hulladéktermelése. Érdemes elgondolkodni, hogyan tudjuk csökkenteni a mennyiséget, illetve a megfelelő rekeszbe dobni a szemetünket.

CSÜTÖRTÖK - egészséges büfé

Minél több zöldséget, gyümölcsöt fogyasztasz a nap folyamán, annál több értékes tápanyaghoz és rosthoz juttatod szervezetedet. A zöldségekben és gyümölcsökben lévő vitaminoknak, ásványi anyagoknak köszönhetően immunrendszered ellenállóbb lesz, így kisebb eséllyel betegedsz meg. Ehhez adtak j ó példát a szervező diákok a nagyszünetben, egy rögtönzött egészséges büfé formájában. Nagy volt az érdeklődés! Otthonról is hozzatok egészséges, finom, hulladékmentes ennivalót!

PÉNTEK - uzsonna a dobozba csomagolóanyagmentesen, illetve szemétszedés

A hét zárásaként "csomagold uzsonnádat szalvétába vagy uzsonnás dobozba" felhívással a témahét programjának megalkotói az egyszer használatos, eldobható alufólia, folpack, vagy műanyag zacskó helyett hirdettek hulladékcsökkentési akciót.

Ezen a napon is közös szemétgyűjtést szerveztek. A piarista diákok a héten több, mint 200 zsák szemetet szedtek össze az iskolában, és városszerte sok helyen.

Ne csak évente egy hetet legyünk környezetbarátok, hanem az év minden napján ügyeljünk földünk fenntarthatóságára, a hulladékcsökkentésre, az újrahasznosításra!

Köszönjük Téglás Kamilla és Sipos Bolglárka lelkes szervezőmunkáját, és hogy megmozgattátok az iskola diákságát a környezetünk védelme érdekében!

20,000 MEGTEKINTÉS! KÖSZÖNJÜK!
20,000 MEGTEKINTÉS! KÖSZÖNJÜK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!