Mi van a Facebook háza táján? Washington szerint semmi jó

2021.10.05

Nincsenek jó napok a világ óriásacége mögött: tényfeltárások közben - elvben csak egybeesés miatt ugyan, de - órákra leállt a Facebook összes rendszere.

Történetének legkínosabb leállásán esett át a Facebook, amelyről kiderült, hogy nem csak megtűri, de ösztönzi is az álhírek terjesztését, ha ez több interakciót, és így több profitot hoz. Illetve több millió népszerű felhasználót kivételesen kezelt, akiknek szinte bármi megengedett volt, miközben a konzervatív megszólalókat egyre gyakrabban és egyre erőteljesebben hallgattatta el. Egyre több visszataszító dolog derül ki a legnagyobb közösségi oldalról. 

"A Facebook termékei ártanak gyermekeinknek, megosztottságot szítanak és gyengíti demokráciánkat" - egyebek mellett ez is elhangzott az amerikai Szenátus meghallgatásán, amelyen Mark Zuckerberg és vállalata állt a középpontban. Az ülésre azt követően került sor, hogy a Wall Street Journal cikksorozatban leplezte le a vállalat etikátlan gyakorlatát, szerintük szándékosan a gyűlöletbeszéd terjedését segítik algoritmusaikkal. Zuckerberg egyébként nem jelent meg a meghallgatáson, elmondta viszont tanúvallomását az a korábbi Facebook-alkalmazott, aki érzékeny belső dokumentumokkal búcsúzott a cégtől.

Ez Mark Zuckerberg új stratégiája: nincs bocsánatkérés, nincs beismerés. Szerinte nincs itt semmi látnivaló

- mondta Richard Blumenthal demokrata szenátor az amerikai képviselőház kedden tartott meghallgatásán. A Szenátus fiatalkorúak védelmével kapcsolatban tartott ülésén a Facebook került a középpontba, tanúként jelent meg ugyanis Frances Haugen, a vállalatnál 2019 és 2021 között dolgozó termékmenedzser, illetve az álhírek kezeléséért felelős csapat munkatársa.

A kedden tartott meghallgatásra azt követően került sor, hogy a Wall Street Journal korábban cikksorozatban tárta fel a vállalatban követett etikátlan eljárásokat. Egyebek mellett cáfolták a Facebook nyilvánosság előtt vallott gyakorlatát, amely szerint a vállalat folyamatosan szűri a kártékony gyűlöletbeszédet.

Míg a szivárogtató megjelent a meghallgatáson, a vádlottak padja üresen maradt. Ezt nem is hagyták szó nélkül a bizottság szenátorai, Blumenthal például kiemelte:

Zuckerberg úr, ahelyett hogy a Szenátus meghallgatásán adna magyarázatot az áldozatoknak, a szülőknek, inkább elutazott vitorlázni.

A szenátor ezzel kapcsolatban elmondta, rengeteg gyerek szenved a közösségi média ártalmai miatt, sokan az öngyilkosságba menekülnek a digitális térben őket érő zaklatás elől. Blumenthal a dohányiparhoz hasonlította a függőséget, komoly károkat okozó közösségi médiát.

Nem kímélte a nagyvállalatot az egykori munkatárs, Haugen sem. Meghallgatásán elmondta, éppen a gyermekeket ért bántalmak miatt döntött az anyagok kiszivárogtatása mellett.

Frances Haugen az amerikai Szenátus meghallgatásán 2021. október 5-én. | Fotó: Jabin Botsford / The Washington Post / Bloomberg / Getty Images
Frances Haugen az amerikai Szenátus meghallgatásán 2021. október 5-én. | Fotó: Jabin Botsford / The Washington Post / Bloomberg / Getty Images

Szerinte a Facebook következetesen félrevezeti a közvéleményt mesterséges intelligenciájának fejlettségéről, márpedig ez a technológia a megosztó, szélsőséges gyűlöletbeszéd terjedését  támogatja.

"Mark Zuckerberg birtokolja a vállalat részvényeinek 55 százalékát. Ezért aztán senkinek nem tartozik felelősséggel, csak saját magának" - szögezte le a meghallgatás során Haugen.

Bár Zuckerberg nem ment el a meghallgatásra, a Facebook nem hagyta szó nélkül a történteket. A vállalat sajtófőnöke, Andy Stone a Twitteren szóvá tette, hogy Haugen úgy nyilatkozik bizonyos kérdésekben, hogy soha nem dolgozott a Facebooknál ezeken a területeken.

A tanú nem foglalkozott gyermekvédelemmel, az Instagrammal, ahogyan nem is kutatta ezeket a területeket. Ezáltal nincs közvetlen ismerete róluk

- fogalmazott a Facebook sajtófőnöke.

(Origo, Index)
Kiemelt kép: Business Insider/Joe Perticone

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!