Minden lélegeztetőgépre kerülő beteg oltatlan

2021.11.01

Drámai veszélye van annak, ha valaki elmulasztja felvenni az oltást - mondta Merkely Béla. 

Elhunyt 152 többségében idős, krónikus beteg és 11 211 új fertőzöttet találtak az elmúlt három napon - közölte hétvégi összesítőjében a koronavirus.gov.hu hétfőn. A három nap átlaga megközelíti a múlt pénteki adatot, akkor 4041 új betegről érkezett jelentés. A negyedik hullámot csak az oltással lehet megállítani, ebben mára már minden komolyan vehető egészségügyi szakember egyetért.

Merkely Béla a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában kiemelte: hatvan év alatt két oltással gyakorlatilag extrém ritkán kerülnek súlyos megbetegedéssel kórházba. Négy egyetem adatai alapján olyan személy sincs, aki fiatalon, két oltással lélegeztetőgépre került volna - hívta fel a figyelmet az oltás fontosságára.

Mint elhangzott, minden beteg, aki lélegeztetőgépen van, oltatlan, vagyis abba a 38 százalékba tartozik, aki még nem vette fel az első két oltást Magyarországon.

A koronavirus.gov.hu szerint a járvány kezdete óta összesen 874 630 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 30 881-re emelkedett. Jelenleg 2605 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 299-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma 43 542.

A járvány negyedik hullámának megfékezése és az átoltottság növelése érdekében a kormány újabb védelmi intézkedésekről döntött. 

Hétfőtől ismét kötelező a maszkviselés a tömegközlekedési eszközökön, 

az átoltottság növelése érdekében a munkáltatók előírhatják az oltás felvételét dolgozóiknak. Az állami szférában elvárt az oltás felvétele, az önkormányzatoknál a kérdésben a polgármesterek dönthetnek.

Az új megbetegedéseket a delta vírusmutáns okozza, a legnagyobb veszélyben a beoltatlanok vannak, ezért kérik őket, hogy regisztráljanak a www.vakcinainfo.gov.hu oldalon és mielőbb vegyék fel az ingyenes oltást. Regisztráció után a háziorvosnál és az interneten is lehet oltásra időpontot foglalni a www.eeszt.gov.hu honlapon. Az időpontfoglalóban minden érvényes regisztrációval rendelkező tud oltásra időpontot foglalni első, elmaradt második és harmadik oltásra is.
A kórházakban látogatási tilalmat rendeltek el, és a betegek számának növekedése miatt újabb kórházakat vonnak be a koronavírusos betegek ellátásába.

(MTI)
Kiemelt kép: OMSZ

Terjednek az álhírek.
Ezek megakadályozására hoztuk létre a kamuhír-központot.

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!