Mindent a bevezetésre kerülő iskolaőrségről

2020.06.09

Iskolaőrség kerül bevezetésre a tanárok védelme érdekében a közeljövőben.

A pedagógusok bántalmazását meg kell szüntetni, minden szóba jöhető eszközzel fel kell lépni ellene, hogy a tanárok nyugodt, biztonságos körülmények között végezhessék munkájukat - mondta a köznevelési államtitkár kedden a parlamentben, az iskolai erőszak megszüntetése és megelőzése érdekében szükséges törvénymódosítási javaslat vitájában.

Maruzsa Zoltán expozéjában az előterjesztés legjelentősebb elemének az iskolaőri rendszer megteremtését nevezte. A javaslat elfogadásával az iskolaőrség külön rendészeti szervként, a rendőrség irányítása alatt jön létre, tagjai 2020. szeptember 1-jétől teljesíthetnek szolgálatot nagyságrendileg 500 köznevelési és szakképzési intézményben, ott, ahol a rend fenntartása ezt igényli. Az iskolaőrök rendszerét jelenleg kizárólag állami intézményekben vezetik be, ahol ezt az intézményvezetők kérik - ismertette.

A kormány azt várja, hogy az iskolaőrök jelenléte növelni fogja a tanárok és a tanulók biztonságérzetét, visszatartó erőt fog jelenteni a bántalmazóknak - mondta az államtitkár.

Az iskolaőrség felállítása mellett a tervek szerint a büntethetőségi korhatárt is csökkentik a tanárokat bántalmazó tanulók esetében. Így - mint például az emberölés, vagy rablás esetén az új BTK hatályba lépése óta, már 12 éves kortól büntethetővé válhatnak az iskolai erőszak elkövetői. 

Forrás: hirado.hu, mandiner.hu

Borítóképünk illusztráció


EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!