Mutatjuk a történelmi,közel 10 000 milliárdos akcióterv részleteit

2020.04.08

A GDP 18-20%-át kitevő, történelmi gazdaságvédelmi és vírusvédelmi akciótervet jelentett be a napokban Orbán Viktor miniszterelnök és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter

A 9200 milliárd forintos program célja, hogy minden munkáját elvesztett munkavállaló újra munkába állhasson, illetve, hogy a csődközeli állapotba került ágazatok újraindulhatnak. 
"Ha van munka, minden van. Ezért a legfontosabb a munkahelyek megvédése, amivel megvédjük a magyar családokat, vállalatokat, gazdaságot" 
- hangsúlyozta Palkovics László.

A kormány ideiglenes eltörli az idegenforgalmi adót, a SZÉP kártya hozzájárulási adója 4%-ra csökken, a turizmus részére 600 milliárdot áll az állam. A vállalatok megmaradásáért tőkeprogramok mellett a kormány 2000 milliárdos keretet, illetve 500 milliárdos nem kamatozódó hitelcsomagot ajánl.
A tandíjak 95%-át a kormány átvállalja, ingyenes felnőttképzési diákhitelprogramokat indítanak. Az egyetemi hallgatók számára egyszeri 500 ezer forintos szabad felhasználású, kamatmentes diákhitel-konstrukciót hoztak létre, amit a Diákhitel Központnál tudnak igényelni. Idén pedig összesen 75 ezer egyetemi hallgató nyelvvizsgájától is eltekintenek, hogy ne legyen kevesebb diplomás, mert az újrainduló gazdaságban több diplomásra van szükség. 
Az állam továbbá átvállalja a kieső bért a rövidített munkavégzésekre vonatkozóan három hónapon keresztül. A mérnökök munkabérét 40%-al emelik (mert náluk nem lehetséges rövidítettt munkaidő), az összes egészségügyi dolgozó az évben 34%-os béremelést, illetve egyszeri 500 000 forintos prémiumot kap munkájukért. Felgyorsulnak az ÁFa-visszafizetések, csökken a szociális hozzájárulási adó mértéke, egyszerűsítik a betegszabadságokról szóló dokumentumokat is. A Magyar Nemzeti Bank további 3000 milliárd forinttal támogatja a kormány lépéseit és saját programokat is indítanak. 
Továbbá fontos lépés, hogy Orbán Viktor bejelentette, a 2008-as világválságban elvett 13. havi nyugdíjat a kormány most visszaépíti. Négy év alatt, évente újabb negyed hónappal fizet többet a nyugdíjasoknak a kormány. 

Szerdán Magyarországon már 895 beteget tartanak számon, közel 100 gyógyultról jelentettek eddig, viszont a halálos áldozatok száma is meghaladja már az ötvenet. A világon már lassan másfél millió fertőzöttet tartanak számon, a legsúlyosabb a helyzet Észak-Amerikában, Nem-York-ban. A nagyvárosban már annyi a beteg, hogy hozzávetőlegesen minden ötödik embernek jut csak lélegeztetőgép. Közben a vírus eredeti gócpontjában, Vuhanban újraindult az élet. Európában súlyos a helyzet Olaszországban, Németországban, Franciaországban és Spanyolországban. 

A világ érdekes. Kövesd a Konstans oldalát a Facebookon is!

Közzétette: Konstans – 2021. szeptember 1., szerda

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!