Négymilliárdos támogatásból fejleszthet a váci egyházmegye

2021.08.04

Képes beszámolónk Dr. Rétvári Bence és Marton Zsolt szerdai sajtótájékoztatójáról. 

A kormány négymilliárd forint támogatást biztosít váci egyházi turisztikai és közösségi fejlesztésekre - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerdai sajtótájékoztatóján Vácon.

Rétvári Bence, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője kifejtette: a kormány a Dunakanyart kiemelt turisztikai fejlesztési térségnek nyilvánította, aminek köszönhetően sok beruházásra nyílt lehetőség, strandok újultak meg, kikötők nyíltak, kisvasútvonalakat újítottak fel - szemlézi az MTI.

A térség három kiemelt települése Vác, Zebegény és Nagymaros, ahol komoly fejlesztéseket támogat a kormány - mondta.


A váci műemlékeknek is meg kell újulniuk, és mivel a város püspöki székhely, a műemlékek jó része az egyházhoz kötődik. Az ilyen műemlékek felújítására a kormány négymilliárd forint támogatást biztosít, ebből renoválják a város egyik legismertebb épületét, a székesegyházat is - közölte.

Az államtitkár szerint fontos, hogy az egyházi és kulturális élet rendezvényeit, valamint a nagy egyházi eseményeket minél jobb körülmények között tarthassák meg, és a liturgiának méltó helyszíne legyen.

Marton Zsolt váci püspök közölte, hogy jövőre lesz 250 éves a székesegyház, amely Vác városának szimbóluma is.

Az épület nemcsak a katolikusoknak fontos, hanem a nemzeti kultúrának is kincse 

- tette hozzá.

Marton Zsolt elmondta, a bazilika felújítása 2022 végére érhet végéhez, ezalatt restaurálják a székesegyház eredeti, barokk stílusjegyeit, megújul a tetőzet és a homlokzat, akadálymentessé válik a dóm. A Nagyboldogasszony-székesegyház mellett egyébként megújul és új funkciókkal bővül ki a Galamb utcában található egyházi képzési centrum is, irodák, közösségi terek kerülnek kialakításra. 


#hírszerző

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!